Rekenwerk en competitievervalsing

De competitie van de eredivisie gaat na dertig jaar op de schop. Dit om spanning en kwaliteit te verhogen. Aan play-offs en voetballen met kerst en op nieuwjaarsdag kleven veel haken en ogen.

Het betaalde voetbal gaat iets nieuws doen en dat is niet altijd iets goeds. In eerste aanleg klinkt het spannend: een play-offcompetitie volgens het knock-outsysteem om een plek in de voorronden van de Champions League en drie UEFA-Cupplaatsen (de vierde gaat zoals vanouds naar de bekerwinnaar). Best gedurfd in het zo vaak voor conservatief versleten voetbalwereldje.

Maar de bedenkers de eredivisieclubs, de KNVB en het bureau Hypercube die de plannen gisteren naar buiten brachten, hebben een aantal consequenties van deze ingrijpende wijzigingen niet goed overdacht. Het is daarbij onaanvaardbaar dat een van de topclubs, te weten PSV, niet achter de nieuwe opzet staat. Terwijl in Eindhoven, met name door oud-voorzitter Harry van Raaij, toch al jaren wordt gehunkerd naar innovatie. Al waren de plannen van de Brabantse visionair meer gericht op expansie. De belangenvereniging ECV van de eredivisie zal een modus moeten vinden, waarin ook PSV zich kan vinden.

PSV heeft een punt als het gaat om de reguliere competitie. Clubs die zich reeds zeker wanen van deelname aan de play-offs, en toch geen kampioen meer kunnen worden, zullen zich sparen als de stand op de ranglijst dat toelaat. Tenslotte gaat het pas om `de knikkers' in de laatste weken van mei.

Die waren de laatste jaren overigens allerminst ontbloot van spanning. Als PSV op de tweede plek eindigt, krijgt het natuurlijk voordeel van de regel dat de nummer vijf dan tegenstander is, maar dat kan makkelijk Heerenveen of AZ zijn. PSV wordt zo in elk geval matig beloond voor het feit dat de ploeg het hele seizoen met de kampioen om de titel heeft gestreden.

Het zou eerlijk zijn om de nummer twee van de voetbalcompetitie te vrijwaren van deelname aan het play-offcircus, en gewoon te laten deelnemen aan de kwalificatieronden van de Champions League. Verder bestaat er de complicatie dat bekerfinalisten twee rondes meedoen aan de play-offs. Ook hier schuilt het gevaar van rekenwerk en competitievervalsing.

De eredivisieclubs zochten naar meer spanning, extra inkomsten en betere kwaliteit, zodat ze op het internationale toneel sterker voor de dag kunnen komen. Of dat laatste wordt bereikt, is zeer de vraag. Spelers worden niet beter doordat ze meer wedstrijden in de benen hebben.

In Engeland pleiten topmanagers als Alex Ferguson en Arsène Wenger al jaren juist voor inkrimping van de competitie. Zij constateren dat hun spelers aan het einde van het seizoen kracht te kort komen en mentaal zijn gesloopt, waardoor ze internationaal geen potten meer kunnen breken. Het was ook een van de belangrijkste conclusies van het recente EK in Portugal waar landen met spelers uit topcompetities (Engeland, Spanje en Italië) roemloos en in een vroeg stadium van het toneel verdwenen. Een kwaliteitsimpuls wordt slechts bereikt door betere jeugdopleidingen en meer financiële middelen, zodat topspelers als Robben langer in Nederland blijven voetballen.

De lokale overheden hebben eveneens met gefronste wenkbrauwen kennisgenomen van het nieuws oevr de nieuwe competitie-opzet. Extra risicowedstrijden betekenen voor politie en spoorwegen een grotere werkdruk, en dat zal op zijn minst ook extra kosten met zich meebrengen. Het betaalde voetbal is burgemeesters, justitie en politie vanwege de veiligheid toch al een doorn in het oog. Op extra wedstrijden zitten ze niet te wachten. En al helemaal niet met Kerstmis of op nieuwjaarsdag. Het is begrijpelijk dat er al geluiden klinken om de rekening van de extra kosten op het betaalde voetbal te verhalen.

De winterstop mag worden ingekort; die is lang genoeg. Maar een volledig competitieprogramma op kerst en nieuwjaarsdag vormt een wrede inbreuk op een serene rustperiode. Ook de spelers huiveren. Hun hele kerst is naar de knoppen, omdat ze op eerste kerstdag ook nog eens moeten trainen.

En nieuwjaarsdag moet van de oud-internationals blijven!

    • Erik Oudshoorn