Pyongyang boos over Frans spelletje

Twee Franse computerspellen hebben deze week tot een relletje tussen Noord- en Zuid-Korea geleid. Pyongyang wil verspreiding van de spellen in Zuid-Korea voorkomen. In de computergames infiltreren westerse troepen het stalinistische Noord-Korea.

De computerspellen zijn volgens Noord-Korea een uitwerking van het Amerikaanse voornemen om het land binnen te vallen. Verkoop van de spellen in Zuid-Korea zou volgens Pyongyang dan ook een vorm van ,,vijandelijke provocatie'' zijn, zo schrijft het Noord-Koreaanse staatsblad Rodong Sinmun.

In augustus maakte de Zuid-Koreaanse Wizard Soft, distributeur van computerspellen, een deal met het Franse Ubisoft bekend. Wizard Soft zou verschillende computerspellen van Franse makelij verspreiden waaronder de titels Tom Clancy's Ghost Recon 2 en Splinter Cell.

Het spel Ghost Recon 2 draait om een conflict tussen Noord-Korea en Rusland met China. De landen staan in het spel op het punt een nucleaire oorlog te ontketenen. Om dit te voorkomen moet een speler de Noord-Koreaanse leider een kopje kleiner maken, zo omschrijft de website www.gamer.nl het verhaal achter het computerspel.

Voordat Wizard Soft de spellen kan distribueren heeft het toestemming nodig van het Korea Media Rating Board, een overheidsorgaan dat alle computer- en videospellen in het land screent.

,,Als het Zuiden introductie van de spellen, waarin het Noorden doelwit is, toestaat – en daarmee het kwaadaardige plan van de Verenigde Staten nabootst om [Noord-]Korea binnen te vallen – bewijst het hun intentie de confrontatie aan te gaan met het Koreaanse volk. Dat is het begin van een oorlog tegen het Noorden waarin het Zuiden samenzweert met buitenlandse troepen'', zo schreef Rodong Sinmun.

Tongil Sinbo, een andere Noord-Koreaanse krant schrijft: ,,De Amerikanen hebben via propaganda, entertainment en films aan iedereen laten zien hoezeer zij ons haten. Nu is het voor hen nog een spel, maar oorlog zal geen spel zijn. Wanneer het oorlog is, zullen zij worden geconfronteerd met een geweldige nederlaag en dood en verderf.''

Washington ontkent plannen te hebben om Noord-Korea binnen te vallen. Het heeft Pyongyang wel gevraagd zijn nucleaire wapens te ontmantelen. Noord-Korea blijft daar onduidelijk over en dreigt regelmatig met oorlog.