Pijppartijen

,,Die rechters kijken nooit naar MTV, weten die veel'', stond er vorige week boven een artikel in de Volkskrant. Het waren de woorden van een advocaat van een Rotterdamse jongen die was aangeklaagd wegens verkrachting. De jongen zou een meisje hebben gedwongen hem te pijpen, terwijl zij niet op hem verliefd was, maar op een andere jongen die gelijktijdig elders in het pand door haar beste vriendin werd gepijpt. Volgens de advocaat, Errol Weening, waren de politie en de rechter geneigd het meisje te geloven, omdat zij denken dat meisjes alleen degene pijpen op wie ze verliefd zijn. Maar wie MTV keek, aldus Weening, wist wel beter.

Wat er was gebeurd, was heel gewoon in de wereld van hedendaagse jongeren, suggereerde de advocaat. Hoewel het in ieder geval voor het meisje zo ongewoon was dat ze aangifte van verkrachting deed, wilde de advocaat ons doen geloven dat we op MTV voortdurend grote pijppartijen zien. Maar wie de afgelopen dagen naar MTV keek, zag maar één keer, diep in de nacht, iets dat op pijpen leek. In de nieuwste videoclip van The Streets, `Blinded By The Lights', zijn heel even van boven opgenomen beelden te zien van een stel op een wc, met het gezicht van de vrouw op heuphoogte van de man.

Bovendien is de wc-scène in `Blinded By The Lights' geen reclame voor orale seks. De scène maakt deel uit van een deprimerende, hard realistische clip waarop Engelse videomakers het patent hebben. Terwijl de enige rapper die achter de naam The Streets schuil gaat in plat Engels zijn verhaal doet, zien we hem op een bruiloftsfeest flink wat drank innemen. Ondertussen probeert hij er met zijn mobieltje achter te komen waar zijn vriendinnetje, vermoedelijk de pijpster, uithangt. Nadat hij in de wc naast die van het seksende stel cocaïne heeft gebruikt, gaat het mis. Terwijl hij nauwelijks op zijn benen kan staan, raakt hij betrokken bij een vechtpartij. Zelden werd een kopstoot zo realistisch in beeld gebracht en aan het eind van de clip ligt de cockney-rapper met een gebroken neus op de grond.

Voorafgaand aan `Blinded By The Lights' liet MTV weten dat de clip op menig clipstation wegens drank, seks en drugs niet te zien zal zijn en dat MTV hem alleen tijdens de late uren vertoont.

Natuurlijk wordt menige clip die MTV wel op de gewone uren uitzendt, bevolkt door massa's vrouwen die in te kleine kleren voortdurend tegen de rappers en arrenbiezangers staan aan te schuren. Maar daar blijft het meestal bij en anders dan de Rottterdamse advocaat ons wil laten geloven, is pijpen in videoclips veel zeldzamer dan in Hollywood-speelfilms als Disclosure.

    • Bernard Hulsman