Milieubewust sleeën

Niet alleen verdwijnen gletsjers in hoog tempo, de ijsresten zullen ook nog worden volgebouwd met skiliften. Dat vrezen milieuorganisaties die zich inzetten voor het behoud van de Alpen. In Oostenrijk bestaan plannen voor de inrichting van twee nieuwe skigebieden boven 3.000 meter, waaronder de Gepatschgletsjer, nu nog een ongerept natuurgebied. Aanleiding voor de expansie is de verwachting van wetenschappers dat lagergelegen gebieden de komende decennia steeds vaker zullen kampen met sneeuwtekort. De beroemde wintersportplaats Kitzbühl bijvoorbeeld ligt op 760 meter en lijkt als ski-oord ten dode opgeschreven. In een rapport van de Verenigde Naties en op basis van klimaatvoorspellingen van het IPCC hebben wetenschappers van de Universiteit van Zürich uitgerekend dat de huidige sneeuwgrens in Oostenrijk de komende 30 tot 50 jaar `waarschijnlijk' 200 tot 300 meter omhoog zal schuiven.

In het Oostenrijkse Tirol bestaan nu plannen om de bouw van skiliften dan maar toe te staan in hoge gebieden die tot op heden beschermd waren. Michel Revaz, plaatsvervangend voorzitter van CIPRA (Commission for the International Protection of the Alps) is bezorgd. ``In Tirol zal over deze kwestie op korte termijn een beslissing vallen'', zegt hij. ``Als de Oostenrijkers ermee beginnen bestaat het risico dat Frankrijk uit concurrentieoverwegingen zal volgen met de bebouwing van meer hoge gletsjers.''

De beursgenoteerde skiliftexploitant Compagnie des Alpes (dat 14 skibestemmingen exploiteert in Frankrijk, Italië en Zwitserland) acht investeringen in gebieden onder 1.500 meter nu al te riskant. Dat is de grens waarboven volgens het VN-rapport wintersportplaatsen in de Alpen over dertig jaar waarschijnlijk nog sneeuwzeker zijn: meer dan 30 centimeter sneeuw op tenminste 100 dagen in het 4,5 maand durende seizoen. Milieubeschermers zouden liever zien dat de Alpenlanden kiezen voor alternatief toerisme zoals wandelen, klimmen en sleeën.

    • Michiel van Nieuwstadt