Maltezen dikst, Fransen op gewicht

Overgewicht is een van de belangrijkste risicofactoren in het moderne leven. Met roken, alcoholmisbruik en gebrek aan beweging is het de belangrijkste oorzaak van niet-overdraagbare ziekten, zoals diabetes en aandoeningen aan hart en bloedvaten. Het ontstaat door een ongezond dieet: verzadigde vetten, transvetzuren (chemisch geharde plantaardige oliën) en weinig vis, fruit en groeten. De laatste 25 jaar is het aantal Nederlanders met ernstig overgewicht verdubbeld. Van ernstig overwicht is sprake bij een body mass index (BMI) van meer dan 30. De BMI wordt berekend door het gewicht (in kilogram) te delen door het kwadraat van de lengte (in meters). Wie scoort tussen 25 en 30, heeft een `gewoon' overgewicht. Bijna één op de tien Nederlanders is ernstig te zwaar. Binnen Europa valt dat nog mee. Op Malta zijn twee op de vijf mensen te dik. Fransen hebben het vaakst een acceptabel gewicht.