Leeg

De competitie in de Meesterklasse paren is tot de helft gevorderd. De Tilburgse internationals Ton Bakkeren en Huub Bertens leiden de dans, op de voet gevolgd door Jan-Willem Bomhof (Ede) en Jaap van der Neut (Parijs). Er loopt trouwens nog een protest van Bomhof-Van der Neut tegen een ander paar, Jialal-Van der Haar. Als Bomhof-Van der Neut dat winnen, staan ze zelfs bovenaan. Bomhof is een speler die zijn momenten uitkiest. Hij speelt weinig, zeker in vergelijking met de concurrentie, die vooral uit de hoek van Team Oranje komt. De kernploeg op semi-professionele basis oefent het jaar rond. De eigenzinnige Bomhof bepaalt zich voornamelijk tot de Meesterklasse. De bridgebond vindt hem lastig. Zo deed Bomhof deze zomer namens Nederland mee aan het senioren-EK in Zweden. Het liep niet lekker en Bomhof trok zich terug op de golfbaan, volgens hem dé manier om het hoofd leeg te maken bij belangrijke wedstrijden. Dat werd hem niet in dank afgenomen en een internationale carrière bij de 55-plussers, een sterk in opkomst zijnde discipline in het bridge, zit er even niet in voor de hoogst spelende senior van Nederland. Bomhof is bepaald geen aanhanger van wetenschappelijke biedsystemen. Hij moet het eerder hebben van creatieve acties. Dit is er zo eentje. Slachtoffers waren zijn teamgenoten uit het eerste van 't Onstein:

O/NZ

♠ 9 7 4 2

♡ V

♦ 10 7 6

♣ V B 9 5 4

♠ V 5

♠ B 6

♡ B 10 4 2

♡ A H 9 8 7 6 5 3

♦ V B 2

♦ 9

♣ H 10 8 6

♣ 7 2

♠ A H 10 8 3

♡ -

♦ A H 8 5 4 3

♣ A 3

West

Noord

Oost

Zuid

Bomhof

Verhees

Van der Neut

Jansma

4♡

5♡1)

6♣2)

dbl3)

pas

6♦

pas

6♠

a.p.

1) tweekleurenspel; 2) kom klaveren uit; 3) wil niet hoger

Klaverenstart is de enige downstart tegen het schoppenslem. Bij iedere andere start trekt de leider de troeven, elimineert de rode kleuren en gooit west in met de derde ruiten. Daarna mag west van ♣H afkomen voor contract. Uiteraard honoreerde Jaap van der Neut zijn partners briljante bod door met klaveren uit te komen waarna het slem kansloos was.

    • Jan van Cleeff