In de krochten van het Film Festival

Met de speelfilm `Simon' van Eddy Terstall begon woensdagavond in Utrecht de 24ste editie van het Nederlands Film Festival. Het wordt vrijdag 1 oktober afgesloten met het Gala van de Nederlandse Film, een feestelijke avond waarop ook de hoofdprijzen, de Gouden Kalveren, worden uitgereikt.

Op de website www.filmfestival.nl is alle informatie over het festival te vinden. De site is sober en overzichtelijk opgebouwd, met in de linkerkolom een verwijzingsblok dat over de hele site blijft `meedeinen', zodat doorklikken van het ene onderdeel naar het andere eenvoudig is. De leesbaarheid van veel pagina's op de website is niet optimaal, omdat de ontwerpers een voorliefde aan de dag leggen voor diapositief: witte of gele koppen en teksten op een rode of zwarte achtergrond.

Behalve gegevens over het programma, de locaties en de kaartverkoop biedt de site een handzame ingang tot allerlei activiteiten die plaatsvinden in het kader van het festival. Dat is namelijk al lang het simpel draaien van wat kortere en langere speelfilms en documentaires ontstegen. In de krochten van het festival wemelt het van de workshops, discussies, talkshows, exposities, meetings, presentaties, performances en rondetafelgesprekken. Ook is er een aantal speciale programma's, waarin regisseurs (Wim Verstappen, Lili Rademakers) en thema's (de Surinaamse film, zwijgende films) centraal staan.

Wie nog aan vrijkaarten voor het afsluitende Gala wil komen kan meedoen aan een prijsvraag op de site. Het goede antwoord – dat eenvoudig op www.filmfestival.nl te vinden is – kan nog tot maandag worden ingestuurd.

Op de site worden verder actuele `streaming video's' vertoond, die cameraploegen tijdens het festival maken. De site kondigt reportages, interviews en ,,unieke kijkjes achter de schermen'' aan, maar de afgelopen dagen waren deze video's nog niet operationeel.

Sinds enkele dagen al wél op de site te zien is de dagelijkse actuele talkshow. Presentator Matthijs van Nieuwkerk ontvangt in het festivalpaviljoen op de Neude elke avond vanaf half elf gasten, zoals bijvoorbeeld afgelopen donderdag regisseur en scenarist Jean van de Velde, die Gast van het Jaar is.

Als extra biedt de site een archief van alle edities vanaf 1981. Het archief is niet interactief. Het bestaat uit lange lijsten van vertoonde films, programma-onderdelen en Gouden-Kalfwinnaars. Ook is er een (bescheiden) pagina met doorklikmogelijkheden naar andere websites over film, -archieven en -festivals.

www.filmfestival.nl

    • Hans van Laarhoven