Geweld laait op in de Gaza-strook voor Yom Kippur

Voor het eerst in twee jaar is een dode gevallen in een joodse nederzetting in de Gaza-strook. Een Palestijnse mortierbom trof de woonkamer van een huis in de nederzetting Neve Dekalim. Daarbij kwam de 24-jarige Tiferet Tratner om het leven. Een andere vrouw werd gewond.

De aanval kwam enkele uren voor het begin van Yom Kippur, de belangrijkste joodse feestdag. Een Israëlische helikopter heeft vanmorgen in antwoord twee raketten afgevuurd op een groep Palestijnen nabij het vluchtelingenkamp Khan Younis. Daarbij kwam een man om het leven en raakten vijf anderen gewond.

Het Palestijnse geweld is koren op de molen van de oppositie tegen het plan van premier Ariel Sharon om de Gaza-strook voor het eind van volgend jaar te ontruimen. Eran Sternberg, een vertegenwoordiger van de getroffen nederzetting, beschuldigde Sharon van ,,aanzetten tot moord''. De belangenorganisatie van kolonisten YESHA riep de premier op Yom Kippur te gebruiken om goed na te denken en zijn ontruimingsplan te laten varen ,,dat een ramp is voor de nationale veiligheid''.

De militante Hamasgroep eiste de dodelijke mortieraanval onmiddellijk op. Op een videoband van Hamas was te zien hoe drie gemaskerde mannen de mortierbommen afvuurden.

Het geweld in de Gaza-strook is geëscaleerd in de aanloop naar de Israëlische terugtrekking. Palestijnse militanten willen laten zien dat ze de kolonisten kunnen verdrijven. De Israëlisch militairen willen demonstreren dat ze hard kunnen toeslaan voordat ze vertrekken.

,,De palestijnen doen er alles aan om de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook te torpederen'', zei gisteren een woordvoerder van Sharon. ,,Wij zullen alle noodzakelijke maatregelen nemen om onze burgers te verdedigen.''

Neve Dekalim is een van de 21 nederzettingen met in totaal 8.200 inwoners die volgens het plan van Sharon zullen worden ontmanteld in de Gaza-strook. Volgens opiniepeilingen wordt het plan door een meerderheid van de Israëlische bevolking gesteund.

Sharon waarschuwde kolonisten in de betrokken nederzettingen eerder deze week in een radio-interview het recht niet in eigen hand te nemen.