Françoise Sagan (69) overleden

De Franse schrijfster Françoise Sagan is gisteravond op 69-jarige leeftijd in een ziekenhuis in het Normandische Honfleur overleden aan een longembolie. Sagan schreef meer dan dertig boeken, maar zal in Frankrijk vooral herinnerd worden als de schrijfster van Bonjour tristesse, de roman waarmee ze op zeventienjarige leeftijd wereldberoemd werd.

,,Met haar verliest Frankrijk een van zijn meest briljante en gevoelige auteurs'', verklaarde president Jacques Chirac in een reactie. Hij prees Sagan uitvoerig voor de wijze waarop ze in haar romans de drijfveren van de menselijke ziel wist te doorgronden, maar ook om haar `getuigenis van een tijdperk'.

Daarmee refereerde de president aan de betekenis die Bonjour tristesse in 1954 voor een hele generatie jongeren had. Het verhaal van een egoïstisch tienermeisje op vakantie dat de liefde bedrijft zonder verliefd te zijn, shockeerde zozeer dat men Sagan haar eigen boek zelfs niet wilden verkopen toen zij incognito een Parijse boekhandel binnenkwam.

Maar wat vooral heeft bijgedragen tot de faam van Bonjour tristesse, was de levensstijl van de Sagan. Zij ontving in plooirok journalisten in de huiskamer van haar ouders, maar ze ging ook op eigen houtje naar jazzkelders of zat in een café aan de Rive Gauche aan haar volgende roman te werken. Het is die tegenstrijdige persoon die wordt gememoreerd in de reactie van premier Raffarin: ,,Françoise Sagan was een glimlach, melancholiek, raadselachtig, afstandelijk en toch vrolijk.''

Françoise Sagan, schrijft de krant Libération, was ,,een moderne schrijfster: ze is belangrijker dan haar boeken, beroemder dan haar personages.'' Al jaren waren haar boeken zelfs enigszins in de vergetelheid geraakt. Ze kwam vooral in het nieuws met schandalen en schandaaltjes: drankmisbruik, auto-ongeluk, belastingontduiking.

Oud-minister van Cultuur Jack Lang memoreerde haar vriendschap met president François Mitterrand, die `affectie, tederheid en vriendschap' voor haar had gevoeld. Sagan was al jaren ziek, en werd verzorgd door haar vrienden. Sinds enkele dagen verbleef ze in een ziekenhuis in Honfleur.

NECROLOGIE: pagina 7

    • Yra van Dijk