Elftal van hoeren buitenspel

Een voetbalploeg van prostituees is donderdag uit een Guatemalteeks voetbaltoernooi voor vrouwen gezet. Het elftal is opgericht uit protest tegen de vele moorden op vrouwen in Guatemala. Het staat ingeschreven onder de naam `Sterren van de Lijn', een verwijzing naar de rosse buurt van Guatemala-Stad, die aan een spoorlijn ligt.

De schorsing volgde op een eerste wedstrijd tegen een team van studentes van een exclusieve privé-school. Volgens de voetbalbond Futeca gebruikten de `Sterren' te grove taal. Ze spoorden elkaar met de kreet: ,,Een, twee, drie hoeren, nou en?'' Dit was voor de bond ontoelaatbaar.

De vrouwen grepen de schorsing aan om aandacht te vragen voor de discriminatie van prostituees in Guatemala. Ze zeiden dat ze geen onwelgevoelige taal hadden gebezigd. ,,De bond koestert het vooroordeel dat we besmet zijn met aids'', zei Vilma, een van de `Sterren'.

Ook gaven de vrouwen uitleg over hun achtergrond: ,,De samenleving marginaliseert ons. We willen dat onze mensenrechten gerespecteerd worden, als vrouwen en als moeders'', zei de Salvadoraanse prostituee Valeria tegen het Franse persbureau AFP.

Eduardo Navas, voorzitter van Futeca, ontkende in de Guatemalteekse krant Prensa Libre dat de vrouwen zijn geschorst vanwege hun achtergrond. ,,Hier spelen rijken en armen, Arabieren en joden. Maar zij [de speelsters] riepen geweld op met hun woordgebruik.''

Het incident maakt overigens geen einde aan de ambities van de `Sterren'. Er staan al wedstrijden gepland tegen collega's uit andere steden.

In Guatemala werden dit jaar al 362 vrouwen vermoord. Vorig jaar waren dat er 386. In veel gevallen waren de slachtroffers prostituee. In juli trad de minister van Binnenlandse Zaken af, omdat hij de snel stijgende moordcijfers niet omlaag wist te brengen.

Volgens overheidscijfers lost de politie slechts vijf procent van de moorden op. Dat is het gevolg van de corruptie en criminaliteit binnen de politie en het rechtssysteem.

Een voorstel om de Verenigde Naties een rol te geven bij de misdaadbestrijding werd vorige maand door het Hooggerechtshof van Guatemala afgewezen. Het hof stelde dat dit de soevereiniteit van het land veel te veel zou aantasten.