Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Dode peuter vermoord in huis moeder

De driejarige Savanna die in de nacht van maandag op dinsdag dood werd aangetroffen in de kofferbak van een auto is volgens de politie maandagochtend 20 september in de woning van haar moeder in Alpen aan den Rijn om het leven gebracht.

Dat heeft het openbaar ministerie in Den Haag gistermiddag meegedeeld. De doodsoorzaak is mogelijk verstikking, maar dat is nog niet met zekerheid vastgesteld.

De 32-jarige moeder van Savanna en de 27-jarige vriend van de moeder zijn door de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag in verzekerde bewaring gesteld. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van het meisje. De moeder en haar vriend ontkennen. Ze hebben wel tegen de politie gezegd dat ze het meisje soms lastig vonden en haar daarom wel eens onder de koude douche zetten of een tik gaven.

De moeder en haar vriend hebben ook gezegd dat ze in de nacht van maandag op dinsdag naar Holten waren gereden om het lichaam van Savanna te begraven. Ze werden aangehouden omdat ze reden op een plek waar dat niet mocht. Hun vier maanden oude baby zat in een stoeltje op de achterbank. De baby, Rowena, is inmiddels op een veilige plek ondergebracht. De moeder en haar vriend zullen psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht.

Bureau Jeugdzorg Noord-Holland onderzoekt samen met de Raad voor de Kinderbescherming of er fouten zijn gemaakt in de hulpverlening aan de Savanna en haar moeder. Jeugdzorg deelde gistermiddag mee dat het meisje in 2002 tijdelijk uit huis werd geplaatst. Haar moeder werd, nadat ze was behandeld, weer in staat geacht haar kind zelf op te voeden. Een gezinsvoogd hield toezicht. De vier instanties die bij het gezin over de vloer kwamen, beschouwen dat niet als een verkeerde beslissing, bleek gisteren tijdens een speciale persconferentie.

Vorige week donderdag en vrijdag zijn er nog hulpverleners bij het gezin geweest. Er was toen geen aanleiding om te veronderstellen dat er sprake was van een crisissituatie, sterker nog diverse hulpverleners spraken de laatste tijd van een opgaande lijn. Volgens Jeugdzorg werd de hulpverlening intensiever na twee meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.

Onduidelijk is waar en wanneer het vervolgens is misgegaan. Twee oudere kinderen van de moeder werden eerder al definitief uit huis geplaatst.

Buren van Savanna en haar moeder zeiden gistermiddag dat het meisje vaak onder de blauwe plekken zat en dat ze haar ook wel hadden horen gillen. Buurvrouw Maribel Cisterna zei dat ze dat ,,zeker drie keer'' had gemeld bij de politie. Volgens haar werd er ,,niets'' met die klachten gedaan.