De beet van de teek

Teken zuigen bloed uit hun gastheer. Dat is op deze foto te zien. Het geeft nog niks. Een beetje bloed kan iedereen wel missen. Maar ter voorbereiding van het zuigen spuugt deze aan de spin verwante parasiet wat speeksel door het zuigbuisje. In dat speeksel zitten stoffen die ervoor zorgen dat het bloed rond de bijtplaats niet onmiddellijk stolt. En: in het speeksel zitten soms Lyme-bacteriën, waar mensen erg ziek van kunnen worden.

Op de foto staat het scherpe, buisvormige monddeel van de teek waarmee hij de huid klieft. Marna Ericson van de universiteit van Minnesota gebruikte de confocale scanningmicroscoop om de zuigbuis van een teek te fotograferen als hij bloed zuigt uit het oortje van een goudhamster. Ericson won er deze week de eerste prijs mee in de jaarlijkse International Science & Engineering Visualization Challenge, van het tijdschrift Science en de National Science Foundation.