Ben Salah?

Na de moord op bokser Nordin Ben Salah (32) zwollen geruchten aan over een criminele afrekening. Imagoschade voor de bokssport?

Aad Veerman, boksfanaat, zakenman en ex-organisator Bep van Klaveren Memorial: ,,De geruchtenstroom is slecht voor het boksen. Als zoiets met een timmerman of voetballer gebeurt, hoor je weinig. Een bokser wordt niet geboren in Naarden of Bussum, maar in Crooswijk of de Jordaan. Boksen heeft te maken met negatieve vooroordelen. Als je succes hebt (Ben Salah was wereldkampioen, red.), komen de aasgieren op je af. Ben Salah was een vriendelijke, correcte jongen en een goede bokser. Zijn dood is tragisch, maar hij is niet doodgegaan omdat hij zweetvoeten had; er moet iets aan de hand zijn geweest.''

Edda Rühling, manager van Ben Salah: ,,Iedereen die hem kende, was met stomheid geslagen. Niemand geloofde dat hij zo was doodgegaan. Nordin was correct en populair bij velen. Ik heb hem nooit op een leugen betrapt. Hij was recht door zee en draaide nergens om heen. Het was ook geen opschepper, en hij liep niet met pakken geld. Nordin was open, een voorbeeld voor de Marokkaanse jeugd. Je weet natuurlijk niet wat iemand na sluitingstijd doet, maar ik kan me criminele connecties niet voorstellen. Berichten over een `criminele afrekening' waren voor mij een hamerslag. Dat was `onze' Nordin niet. Hij leefde voor het boksen en wilde nog een wereldtitel halen. Dat boksers crimineel zouden zijn, heb ik ook gelezen. Dat is een vooroordeel. Ach, in Nederland hebben ze de kinnesinne uitgevonden.''

Arnold Vanderlyde, oud-bokser: ,,Dit is dramatisch voor zijn familie en vrienden. Ik ben erg geschrokken van zijn dood en de associaties met de criminele wereld. Mochten de geruchten waar zijn, dan doet dat de bokssport geen goed. Jammer, want 95 procent van de boksers zijn normaal opererende mensen. In Amerika heb je jongens die zich omhoog knokken maar toch blijven hangen in `die wereld' en de verkeerde kant opgaan. Maar Nordin was een aardige, rustige jongen. Iemand tegen wie men opkeek. Ik ken Nordin als een joviale, vriendelijke sportman die veel bezig was met de jeugd en dingen deed op sociaal gebied. Misschien leefde hij in twee werelden, maar dat weten we niet. Dit is niet goed voor het imago van de sport. Er zijn verschillende boksers geweest die er andere praktijken op nahielden, maar er zijn genoeg normale boksers.''

Stan van den Driessche, voorzitter Nederlandse boksbond: ,,Ik houd het op geruchten en ga er maar van uit dat het om een ongeluk gaat. Nordin was een eminent sporter en toegewijd bokser. Hij had succes, stond goed bekend en heeft een positieve draai aan de bokssport gegeven. Hij trainde de jeugd en organiseerde wedstrijden. Ik ken Nordin als een prettig mens, met wie je een goed gesprek kon voeren. Zijn dood is een groot verlies voor het Nederlandse boksen. Door de berichten en het `raden' (naar de toedracht van de moord, red.) wordt het boksen in een hoekje gezet. Een negatief stempel? We zijn op de weg omhoog, maar er zijn mensen met een smalle visie die niet beter weten. Als je voortdurend een zonnebril draagt, is het ook altijd donker.''

Michel van Halderen, trainer en vriend van Ben Salah: ,,De politie is ervan overtuigd dat het om een uit de hand gelopen ruzie gaat. Ik denk niet dat Nordins dood imagoschade oplevert. Mensen die regelmatig een bokswedstrijd zien weten dat de sport al jaren niet meer wordt bezocht door criminelen. Nederland heeft nog nooit zulke goede boksers gehad. Zowel de jongens zelf als het publiek komt uit een heel ander milieu. Nordin heeft veel betekend voor het boksen. Hij was toegankelijk voor veel jongeren en wilde het boksen op de kaart zetten. We waren aan het trainen voor de wereldtitel. Na zijn carrière wilde Nordin wedstrijden organiseren en de jeugd opleiden. Een groot verlies. Zijn dood is voor mij totaal geen bevestiging van een `criminele sport'. Die geruchten komen van lafaards, die mij niet bellen. Vooroordelen heb je nu eenmaal bij vechtsporten. Freefight of kickboksen trekt meer criminelen dan handbal of hockey. Maar voetbal ook.''

    • Pieter de Vries