Alleenheersers

In de periode 1984-1988 domineerde het mannenteam van de Amstelveense volleybalclub Martinus de eredivisie. De ploeg werd vijf keer op rij landskampioen, waarvan vier keer onder leiding van de latere bondscoach Arie Selinger. De Israëlische toptrainer gaf de ambitieuze volleyballers het laatste zetje op weg naar de top; eerst bij Martinus en vanaf 1988 bij het Nederlands team, nadat de spelers het niveau van de nationale competitie waren ontgroeid. Op Martinus stond in zijn toptijd geen maat, zelfs niet van de grote Amstelveense rivaal AMVJ en Blokkeer uit Voorburg. De ploeg kon het zich zelfs permitteren de onlangs overleden cabaretier Bram Vermeulen een wedstrijd te laten meespelen; een grotere vernedering voor de concurrentie was niet denkbaar. Die houding was destijds exemplarisch voor Martinus, waarvan de spelers niet alleen goed konden volleyballen, maar ook uitblonken in provocaties. Maar bij Martinus werd wél de basis gelegd voor de zilveren (1992) en gouden medaille (1996), die werden gewonnen bij de Olympische Spelen. De spelers Bert Goedkoop, Marco Brouwers, Pieter-Jan Leeuwerik, Ron Boudrie, Harry Brokking en Avital Selinger gaven de aanzet om fulltime te gaan trainen. In hun kielzog ontwikkelden zich jonge talenten als Ron Zwerver, Martin Teffer, Teun Buys, Edwin Benne en Peter Blangé tot topvolleyballers. Die generatie zou in het Nederlands team uiteindelijk het commando overnemen.

Dit is de achtste aflevering in een serie over alleenheersers in de topsport.

    • Henk Stouwdam