Activist Blok in vrijheid

De rechtbank in Gotenburg, Zweden, heeft de Nederlandse antiglobalist Maarten Blok gisteren vrijgelaten. Blok werd verdacht van het slaan van een politieman tijdens de EU-top in Gotenburg in 2001. De 23-jarige fietsenmaker uit Amsterdam reageerde erg opgelucht. ,,Ik had dit niet verwacht. En zeker niet dat ik vandaag al op vrije voeten zou komen.''

Volgens het openbaar ministerie was het duidelijk dat Blok niets met de zaak had te maken. Daarom was er geen strafeis. De rechtbank kwam na beraad tot het oordeel dat niet onomstotelijk vaststaat dat het de Nederlander is geweest die heeft geslagen en besloot hem daarop onmiddellijk vrij te laten. Tijdens de behandeling van de rechtszaak, gisteren en eergisteren, waren videobeelden vertoond waarop een andere persoon te zien was die een politieman sloeg.

Blok had niet verwacht dat er geen strafeis geformuleerd zou worden. Er was veel moeite gedaan om hem uitgeleverd te krijgen naar Zweden. Ook hield hij er rekening mee dat het OM in hoger beroep zou gaan. Maar het OM maakte gisteren na de uitspraak bekend dat dat niet zal gebeuren.

Blok heeft zijn uitlevering aan Zweden altijd aangevochten. Minister Donner van Justitie oordeelde in augustus in zijn nadeel. Blok zat sinds 2 september in een Zweedse gevangenis. Hij is van plan een schadevergoeding te eisen. ,,Sowieso voor de dagen die ik in de cel heb doorgebracht, maar ik wil ook met mijn advocaat kijken in hoeverre we iemand aansprakelijk kunnen stellen voor de afgelopen drie jaar.''