Topman van Portaal stapt vervroegd op

Bestuursvoorzitter A. van Usen van een van Nederlands grootste woningcorporaties, Portaal, stapt volgend jaar vervroegd op. Dat is het gevolg van een bestuurscrisis over zijn stijl van leidinggeven.

De vier regiodirecteuren hadden twee weken geleden het vertrouwen in de bestuurder opgezegd. Portaal is met 56.000 huizen de vierde woningcorporatie van Nederland en is onder meer actief in Leiden, Utrecht, Amersfoort en Nijmegen. Onder leiding van bestuursvoorzitter Van Usen is het bedrijf de afgelopen jaren gefuseerd met andere woningcorporaties en sterk gegroeid. Van Usen hevelde daarna regionaal uitgevoerde diensten, zoals de klantenservice, over naar één centraal punt.

Van Usen was volgens de vier regiodirecteuren ,,bot'' en ,,voerde achter hun rug om overleg met lagere werknemers'', zo zegt D. Tommel, voorzitter van de raad van commissarissen van Portaal, en oud-staatssecretaris van Volkshuisvesting. Tegelijkertijd vond Van Usen de regiodirecteuren ,,te traag''. Tommel: ,,Hoe dat ook, die moest je niet meer samen in een hok zetten.''

Van Usen treedt volgend jaar af. Een datum is nog niet bekend. Per direct krijgt hij een bestuurder naast zich, als aanspreekpunt voor de regiodirecteuren. Van Usen was het enige lid van de raad van bestuur. Vooralsnog vervullen de overige twee directeuren (die naast de regiodirecteuren werken in de functies `financiën' en `vastgoed') de nieuwe functie. ,,We hadden Anton van Usen graag gehouden'', zegt Tommel. ,,Maar er was geen andere uitkomst mogelijk.''

De 515 werknemers van Portaal zijn eerder deze week ingelicht over de tweede functie in de raad van bestuur, maar heeft niet te horen gekregen dat topman Van Usen vervroegd zal vertrekken. Van Usen wil niet reageren.

De bestuurscrisis kwam op het moment dat Portaal onderhandelingen voerde met een andere grote woningcorporatie, Staedion uit Den Haag, over een mogelijke overname. Portaal deelt in een verklaring mee dat deze ,,verkennende gesprekken vooralsnog niet worden voortgezet''. Portaal en Staedion zouden samen met 92.000 huizen de grootste woningbezitter van Nederland worden. De bestuurder van Staedion, J. van Geest, zei na het bekendworden van de bestuurscrisis vorige week dat ,,Staedion helemaal door niemand wordt overgenomen. En als ze daar bij Portaal anders over denken, zegt dat iets over Portaal.''

Woningcorporaties waren oorspronkelijk lokale instellingen maar zijn nu zelfstandige, soms regionaal opererende, bedrijven met de wettelijke taak te voorzien in betaalbare huizen. Samen hebben de corporaties 2,4 miljoen woningen in bezit, circa 40 procent van alle Nederlandse huizen.

www.nrc.nl:: Dossier woningmarkt

    • Freek Staps