Toch een kind na therapie kanker

Een Belgische 32-jarige vrouw die door een behandeling tegen kanker onvruchtbaar was geworden, is gisteren in Leuven bevallen van een genetisch eigen kind. Haar vruchtbaarheid is hersteld doordat stukjes eierstokweefsel die voor de chemotherapie en bestraling waren verwijderd en ingevroren, weer waren teruggeplaatst. Het is voor het eerst dat zo'n terugtransplantatie van eigen eierstokweefsel bij een ex-kankerpatiënte het gewenste resultaat oplevert: een gezonde baby.

Bij de vrouw werd zeven jaar geleden lymfeklierkanker (Hodgkins lymfoom) geconstateerd. Voordat zij chemotherapie en bestraling onderging haalden Leuvense artsen vijf stukjes eierstok van ongeveer een kubieke centimeter weg en vroren dat weefsel in. Na de behandeling leek de vrouw genezen. Zij was echter onvruchtbaar geworden. Haar eierstokken werkten niet en zij menstrueerde niet.

Vorig jaar ontdooiden de Leuvense gynaecologen de blokjes eierstokweefsel en versneden die tot 35 kleine blokjes eierstokweefsel van een paar millimeter grootte. In de blokjes weefsel waren onrijpe eicellen aanwezig. Zij plaatsten die blokjes terug bij de sterk gekrompen eierstokken. De hoop was dat die onder invloed van de nog intacte normale hormonale regulering vanuit de hypofyse (een kliertje onderaan de hersenen) zouden rijpen. Bij een laparoscopische controle enige weken later plaatsten de artsen nog meer weefselblokjes terug. Daarbij werd ook onderzocht of de teruggeplaatste blokjes eierstok abnormale groei vertoonden. Per slot van rekening had de vrouw al kanker toen het eierstokweefsel werd weggehaald en bestond de mogelijkheid dat er in het transplantaat kankercellen aanwezig waren. Alles zag er echter goed uit. Na vijf maanden kwam de maandelijkse menstruatie op gang. Begin dit jaar raakte de vrouw op natuurlijke wijze zwanger. Gisteren werd een gezond meisje van ruim zeven pond geboren.

Levensreddende chemotherapie en bestraling leidt bij veel jonge kankerpatiëntes tot blijvende onvruchtbaarheid. De therapie is tegenwoordig bij meer dan negen op de tien meisjes en jonge vrouwen succesvol. Omdat over een aantal jaren 1 op de 250 vrouwen een kanker hebben overleefd, wordt het bestrijden van onvruchtbaarheid bij jonge vrouwen die kanker hebben gehad steeds belangrijker.

Het herstel van hormoonproductie en menstruele cyclus is niet alleen van belang om kinderen te krijgen. De eigen hormonen beschermen ook tegen botontkalking en andere verouderingsziekten.