Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Gesprek met de moeder van de in 1999 verkrachte en vermoorde Marianne Vaatstra. De moord werd nooit opgelost. Verder het wekelijkse gesprek met (de plaatsvervanger van) de minister-president. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. De innige banden van Neelie Kroes met het bedrijfsleven veroorzaken openlijke twijfel of zij haar werk als commissaris voor concurrentiezaken wel onafhankelijk kan doen. Daarnaast aandacht voor meestervervalser Han van Meegeren n.a.v. een nieuwe biografie. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova Politiek. Gesprekken over de toekomst van de Nederlandse welvaartsstaat met de Nijmeegse wethouder Paul Depla (PvdA), Tweede-Kamerlid John Leerdam (PvdA) en de Amsterdamse wethouder Frits Huffnagel (VVD). Daarnaast de politieke barometer. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

André Hazes: zij gelooft in mij. Eerlijk, indringend en rauw portret van de volkszanger wordt herhaald naar aanleiding van zijn overlijden gisteren. Canvas, 22.50-0.00u.

KUNST

R.A.M. Portret van cameraman Bert Pot die na films als Zusje en Van God los onlangs de nieuwe film van Paula van der Oest draaide. Ook een portret van Rolf Dekens, cameraman van de actiekomedie Vet Hard! Ned.3, 20.00-20.37u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. De dichter Jules Deelder en de schrijver Bart Chabot zijn gast. Ned.3 19.00-19.27u.

Barend & van Dorp. Gasten zijn onder anderen minister De Geus van Sociale Zaken en de normafwijkende Gerrie 'Tokkie' Ruimgaart. RTL4, 22.50-23.50u.

Prinsjesnacht. Olga Zuiderhoek vertelt over theater en plankenkoorts. Skik-zanger Daniel Lohues zingt met Remko Vrijdag en de prinsesjes liedjes van Wim Sonneveld. Ned.3, 23.07-0.10u.

DRAMA

Carnivàle: Milfay (1). Eerste deel van een 12-delige Amerikaanse dramaserie die zich afspeelt in het zuidwesten van Amerika tijdens de jaren dertig. Mystiek speelt een grote rol in dit trage, fascinerende verhaal over de strijd tussen goed en kwaad. Canvas, 21.10-22.10u.

FILM

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (George Lucas, 1999, VS). Vierde Star Wars-film is het eerste deel van de trilogie die voorafgaat aan Lucas' drietal SF-klassiekers uit de late jaren zeventig. Jedi-ridder Liam Neeson ontdekt kracht in 12-jarige halfwees Anakin, de latere Darth Vader. Yorin, 20.30-23.00u.

Three to Tango (Damon Santostefano, 1999, VS). Modern-ouderwetse situatiekomedie. Architect Matthew Perry doet alsof hij homo is om zijn geheime liefde Neve Campbell, de minnares van opdrachtgever Dylan McDermott, te kunnen blijven ontmoeten. Net5, 21.05-22.50u.

What Planet Are You from? (Mike Nichols, 2000, VS). Romantische komedie die gemakzuchtig het onbegrip tussen mannen en vrouwen exploiteert. Gary Shandling als buitenaards wezen dat ter voorbereiding op een invasie alvast naar de aarde is gestuurd om voor nageslacht te zorgen. VRT, 21.40-23.34u.

Ça commence aujourd'hui (Bertrand Tavernier, 1999, Frankrijk). Eerbewijs aan idealistische leerkrachten op een kleuterschool in een Noord-Franse mijnstreek. Zie tv-vooraf. Canvas, 22.50-0.45u.

Loverboy (Lodewijk Crijns, 2003, Nederland). Tienermelodrama over de verlokkingen van de prostitutie, dat niet reflecteert op de clichés, maar er unverfroren zelf in meedeint. Ned.3, 0.10-1.37u.

The Piano (Jane Campion, 1993, Australië/Nieuw-Zeeland). Rijkgelaagde, wonderlijk mooie speelfilm over de Victoriaans-pure sensualiteit van een Schotse vrouw in het barre 19de-eeuwse Nieuw-Zeeland. Net5, 0.15-2.30u.

RADIO

Kunststof. Fotograaf Geert van Kesteren heeft de oorlog in Irak vastgelegd. Binnenkort verschijnt zijn boek Why Mister Why. Radio 1, 19.00-20.00u.

De avonden. Gesproken Uitzicht van Theo de Feyter, schilder in Amsterdam, besprekingen van de roman Al het ijzer van de Eiffeltoren van de Italiaanse schrijver Michele Mari, de film Before Sunset, van regisseur Richard Linklater en de cd Age Of Miracles van de Amerikaanse zanger-gitarist Chuck Prophet. Verder onder meer muziek van Louis Lehmann en een gesprek met Rembrandt-kenner Bob Haak. 747AM, 21.02-23.00u.