Slovenië steunt EU-lidmaatschap Kroatië niet meer

Slovenië heeft gisteren bij monde van premier Anton Rop zijn steun voor de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie ingetrokken.

De maatregel volgt op een incident aan de grens, woensdagavond. De Kroatische politie arresteerde toen twaalf activisten van de Sloveense Volkspartij (SLS) omdat ze zich op Kroatisch grondgebied zouden hebben bevonden en weigerden hun papieren te laten zien. Omdat Slovenië aanspraak maakt op het betreffende grondgebied, hielden de Slovenen vol zich op Sloveens grondgebied te bevinden, reden waarom ze hun papieren niet toonden. De Slovenen, onder wie SLS-leider Janez Pobodnik, oud-parlementsvoorzitter, en een andere parlementariër van de SLS, werden na vijf uur vrijgelaten.

Rop zei gisteren op de Sloveense radio dat Slovenië na ,,onaanvaardbare incidenten'' als dat van woensdagavond ,,voor onbepaalde tijd zijn steun voor de kandidatuur van Kroatië intrekt''. Het incident, zei hij, was niet slechts tegen Slovenië, maar ook tegen de EU gericht. Slovenië, dat woensdag al de Europese Unie en de Raad van Europa op de hoogte bracht van zijn verontwaardiging, verwacht volgens Rop dat de Europese Commissie ,,op passende wijze'' op het incident reageert.

Kroatië heeft het incident aan de grens afgedaan als een verkiezingsstunt van de SLS; de Slovenen gaan op 3 oktober naar de stembus en het was ook in het kader van de verkiezingscampagne dat Pobodnik en de zijnen de grens overstaken om in omstreden grondgebied een partijgenoot te bezoeken. De intrekking van de Sloveense steun voor het Kroatische EU-lidmaatschap werd door het Kroatische ministerie van Buitenlandse Zaken afgedaan als ,,een maatregel zonder precedent in de praktijk van de Europese Unie''. ,,De EU mag niet worden gebruikt als drukmiddel tegen Kroatië'', aldus de verklaring.

Premier Ivo Sanader van Kroatië meldde zich over de Sloveense maatregel ,,absoluut niet ongerust'' te maken. ,,Vast staat dat Kroatië zijn eigen weg naar de EU vervolgt en dat komt neer op het erkennen en delen van de Europese waarden'', zo zei hij. Hij verdedigde het optreden van de Kroatische politie: ,,Als iemand de grens schendt en Kroatië zonder papieren betreedt, moet de politie optreden.''

Zowel Sanader als woordvoerders van diverse ministeries brachten het incident van woensdag in verband met de verkiezingscampagne in Slovenië.