Schimmel en stal

Fotograaf Charlotte Dumas (1977) bouwt sinds haar afstuderen aan de Rietveld Academie in 2000 gestaag voort aan een klein oeuvre van dierenfoto's. Ze fotografeerde Nederlandse politiehonden en politiepaarden, en reisde het afgelopen jaar naar Rome om daar de paarden van het bereden leger, de carabinieri a cavallo, te portretteren. De titel van Dumas' tentoonstelling in de Amsterdamse galerie Paul Andriesse, Day is done, verwijst naar het tijdstip waarop ze de Romeinse paarden heeft gezien. In het holst van de nacht betrad Dumas hun stallen en nestelde ze zich bij de schimmels voor zorgvuldige close-ups, waarbij ze alleen van het schaarse aanwezige licht gebruik maakte.

Je hoeft niet van paarden te houden om deze toch heel mooi te vinden. Ze zijn mooi – en afzichtelijk tegelijk. De spierbundels en de aderen onder hun smoezelig witte vacht, hun knokige, onhandig geknakte poten, hun zwarte, ondoorgrondelijke ogen – elk detail is door Dumas met geduld en liefde geregistreerd. De vieze muren van de stallen en de bodem van ordeloos hooi geven de portretten nog meer rust en artistieke eenheid.

Wanneer je, nog nasoezend van deze harmonie tussen dier en hok, de benedenruimte van de galerie betreedt, wacht je echter een wrede verrassing. De lieflijke solo-portretten zouden haast doen vergeten waar deze paarden sinds jaar en dag voor worden ingezet: militair vertoon, pronkerige parades van menselijke almacht. Zodra er zo'n potsierlijke man in pak op gaat zitten, wordt een paard gereduceerd tot een sierlijk, gespierd decorstuk. Aan een paar ijzersterke groepsfoto's van nachtelijke militaire oefeningen voegt Dumas er ook een paar van vlak na het werk toe. Een schimmel ligt, met zadel nog om, uitgeput op een zandvloer. Zijn poten steken futloos gekruist voor hem uit. Ertussen hangt een treurige bolle buik.

Charlotte Dumas, Day is done, t/m 9/10 in: Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Open di t/m vr 11-18u, za 14-18u. Inl. 020-6236237 of www.galeries.nl/andriesse

    • Sandra Heerma van Voss