Rumsfeld: niet in heel Irak kiezen

Temidden van optimistische uitspraken over Irak van president Bush en de Iraakse interim-premier Allawi heeft minister van Defensie Rumsfeld gisteren gezegd dat de komende verkiezingen mogelijk niet in het hele land zullen plaatshebben.

Allawi zwoer gisteren tijdens een bezoek aan president George Bush in het Witte Huis en aan het Congres dat de verkiezingen, die volgens de interim-grondwet uiterlijk in januari moeten worden gehouden, doorgaan. Evenals Bush beschuldigde hij de media ervan zich te veel te concentreren op het geweld in Irak en te weinig op de vooruitgang sinds de omverwerping van het regime van Saddam Hussein. Hij zei dat Irak ,,helemaal veilig is'' op drie of vier provincies na, en dat die laatste alleen maar ,,kernen van verzet'' herbergen. Zelfs in het rebellenbolwerk Falluja, waar de regering geen gezag meer heeft, was slechts ,,in een klein gebied'' sprake van geweld van de zijde van ongelukkige Ba'athisten en terroristen van buiten Irak, zei hij.

Allawi zei dat de verkiezingen ,,misschien niet perfect'' zullen zijn. ,,Ze zullen zonder twijfel een excuus zijn voor geweld door diegenen die vrijheid kleineren en verachten [..] Maar ze zullen plaatshebben en ze zullen vrij en eerlijk zijn.''

Minister Rumsfeld erkende echter voor een Senaatscommissie dat de verkiezingen mogelijk niet in het hele land zullen kunnen worden gehouden. ,,Laten we zeggen dat je probeert een verkiezing te houden en je zou die kunnen hebben in driekwart of viervijfde van het land – in sommige plaatsen niet omdat het geweld te groot was'', zei Rumsfeld. ,,Zo zij het. Niets is perfect in het leven.'' Amerikaanse legercommandanten in Irak hebben verklaard van plan te zijn voor eind december alle rebellenbolwerken goed- dan wel kwaadschiks weer onder controle te krijgen. Generaal John Abizaid, commandant van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, sloot woensdag niet uit dat hij meer troepen nodig zal hebben. Na een ontmoeting met Abizaid zei Bush gisteren dat de generaal niet over extra troepen had gesproken. ,,Maar als hij dat zou zeggen, zou ik naar hem luisteren.''

In Irak zelf werden gisteravond twee Egyptische ingenieurs door een groep gewapende mannen uit hun kantoor in een welvarende Bagdadse wijk ontvoerd. De Egyptenaren werken voor Iraqna, een telecommunicatiebedrijf waarin het Egyptische Orascom een meerderheidsbelang heeft. Volgens een buitenlandse medewerker van Orascom zijn deze week ook zes employés van Iraqna in de buurt van Falluja ontvoerd.

Tot vanmiddag is niets meer vernomen over het lot van de Britse gijzelaar in handen van de extremistische groep Tawhid wal Jihad die deze week op een video-opname de Britse premier Blair smeekte hem te redden. In ruil voor zijn leven hebben zijn ontvoerders de vrijlating van gevangen Iraakse vrouwen geëist. Zijn twee Amerikaanse medegijzelaars zijn eerder deze week al vermoord. Evenmin is verder nieuws gekomen over het lot van twee Italiaanse vrouwen wier dood door hun vermeende ontvoerders is gemeld. Zeker zes mensen werden bij aanslagen her en der in het land gedood, van wie een oliefunctionaris in het noorden en een Amerikaanse marinier in het westen.