Ramsj

Filippo Pedrocco: Titian. Gebonden, Rizzoli 2000, van €95,– voor €37,50. Premsela Amsterdam (020–6624266)

In dit fraaie boek, in groot formaat, staan alle 270 schilderijen die aan Titiaan worden toegeschreven in kleur afgebeeld. Ieder schilderij is bovendien voorzien van een gedetailleerde beschrijving. Het boek begint met een biografische schets en eindigt met een chronologisch geordende bibliografie van alle publicaties over Titiaan.

Julio Cortázar: Rayuela: een hinkelspel. Vertaald door Barber van de Pol. Paperback, Meulenhoff 2000, van €24,50 voor €7,50. De Slegte (www.deslegte.com)

Deze beroemde roman van de Argentijnse schrijver Cortázar is op vele manieren te lezen. Het tweede gedeelte is opgebouwd als een hinkelspel, waardoor je bijv. van fragment 116 door moet bladeren naar fragment 3 en vervolgens naar fragment 84 enz. Beetje vermoeiend maar voorin staat een schema. Verscheen in de reeks `Boeken van de eeuw'. Uit dezelfde reeks is bij De Slegte te koop (van €20,50 voor €5,99): Diepe wildernis van João Guimarães Rosa. Vertaling en nawoord van August Willemsen.

Els M. Jacobs: Koopman in Azië. Gebonden, Walburg Pers 2000, van €39,95 voor €19,95. Scheltema Amsterdam

Mooi boek in groot formaat over de handel van de VOC in de 18de eeuw. De VOC ontwikkelde een handelsnet in Azië, dat zich uitstrekte van Jemen tot Japan. Voor een deel werd de inkoop van de voor Europa bedoelde goederen hierdoor gefinancierd. Jacobs analyseert deze intra-Aziatische handel, uitgaande van de belangrijkste producten: specerijen, Indiase textiel, Chinese thee en Javaanse koffie.

Plinius de Jongere: De brieven. Vertaald door Ton Peters. Gebonden, Ambo 2001, van €44,95 voor €19,50. Steven Sterk Utrecht

Boek van ruim 400 pagina's met de brieven die Plinius de Jongere in de eerste eeuw n. Chr. Plinius schreef aan hooggeplaatsten, familieleden en vrienden (waaronder Tacitus). Hij schrijft over ziekte, dood, etiquette etc. Beroemd zijn de brieven over de uitbarsting van de Vesuvius waarbij zijn beroemde oom Plinius de Oudere omkwam. Ook in de reeks Ambo Klassiek is de Griekse roman Dafnis en Chloë bij Steven Sterk afgeprijsd van €22,95 voor €9,50. Centraal in dit boek uit de tweede of derde eeuw staan verliefdheid en seksueel verlangen.

Mort Rosenblum: Rijk van olijven. Gebonden, Schuyt & Co 2002, van €22,50 voor €8,90. Steven Sterk Utrecht

Met passie geschreven boek over de geschiedenis van de olijf. Rosenblum kocht in 1986 in de Provence een vervallen boerderij met een paar olijfbomen. Dat was het uitgangspunt voor een zoektocht die hem onder meer naar Italië, Andalusië, Bosnië en Israël voerde.

John M. Mackenzie (red.): The Victorian Vision. Paperback, V&A Publications 2001, van €37,75 voor €9,–. Het Martyrium Amsterdam

Rijk geïllustreerde paperback in groot formaat over het ontstaan van het Victoriaanse Engeland tussen 1837 en 1901. Er zijn drie hoofdstukken: `Society', `Technology' en `The World' (die omstreeks 1900 grotendeels in Britse handen was). De bijdragen zijn afkomstig van verschillende deskundigen. De illustraties zijn merendeels in kleur en interessant.

Abram de Swaan: Zorg en de staat. Paperback, Bert Bakker 1996, van €19,49 voor €4,99. De Slegte (www.deslegte.com)

De Swaan vergeleek de ontwikkeling van onderwijs, gezondheidszorg, armenzorg en sociale zekerheid gedurende vier eeuwen in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Nederland en de VS. Dit leverde een standaardwerk op over het ontstaan van de verzorgingsstaat. De eerste druk verscheen in 1988, het gaat hier om een `studenteneditie' uit 1996. Een ander sociologisch studieboek dat bij De Slegte is afgeprijsd (van €35,50 voor €11,50) is Organisaties vergelijkenderwijs van Lammers, Mijs en Van Noort. Deze vuistdikke paperback gaat over de `ontwikkeling en relevantie van het sociologisch denken over organisaties'.

Robin Briggs: Heksenwaan. Vertaald door Barbara Boudewijnse. Paperback, Agora 2000, van €24,95 voor €6,50. De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226; www.de-boekenmarkt.nl)

Welke plaats bekleedden heksen in het leven van de 15de tot de 17de eeuw? En in welke sociale en culturele context kwamen zij voor? Daarover schrijft de Britse hoogleraar Briggs in deze dikke paperback. In tien hoofdstukken schrijft hij over onder meer `heksenzieners', `hekserij en sekse' en `magische remedies'. Eindnoten, forse bibliografie en een gedetailleerd register.

Cathy Newman: Woman Photographers. Gebonden, National Geographic 2000, van €51,19 voor €14,–. Het Martyrium Amsterdam

De eerste vrouw die voor National Geographic fotografeerde, was Eliza Scidmore. In 1914 maakte zij een foto van een kleuter in kimono in Japan. Uit het werk van de tientallen vrouwelijke fotografen die haar opvolgden, maakte Cathy Newman een selectie. Bij Donner in Rotterdam is nog een fotoboek afgeprijsd (van €26,50 voor €9,95): Full Moon bevat een selectie uit de ruim 30.000 (vaak adembenemende) foto's die de Apollo-raketten van de maan maakten.

    • Ewoud Sanders