Politiek asiel voor Iraaks meisje in VS

Een 15-jarig Iraaks meisje heeft politiek asiel gekregen in de Verenigde Staten omdat haar leven in Bagdad gevaar zou lopen wegens de samenwerking tussen haar familie en het Amerikaanse leger.

Het meisje en haar moeder, die niet met hun naam in de pers wilden komen om verwanten in Irak niet aan wraakacties bloot te stellen, werden volgens hun advocaat in Washington hiervan gisteren door de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte gesteld. De moeder probeert nu ook politiek asiel te krijgen voor haar man en drie kinderen die nog in Bagdad zijn, aldus advocaat Jeff Sullivan.

Het meisje reisde vorig jaar met haar moeder naar de Verenigde Staten voor een behandeling wegens kanker. De twee vroegen vervolgens politiek asiel aan omdat ze met de dood waren bedreigd nadat familieleden het Amerikaanse leger informatie hadden gegeven over medewerkers van de door de Amerikanen ten val gebrachte Iraakse president Saddam Hussein.

In Irak heerst onder andere onder invloed van Amerikaanse gevechtsacties tegen Iraakse rebellen waarvan ook burgers het slachtoffer worden een toenemend anti-Amerikaanse stemming. Tegelijk hebben aanhangers van Saddam Hussein en andere extremisten veel ruimte voor wraakacties omdat de Iraakse veiligheidsdiensten zwak zijn.