Nederlandse volleybalteams terug bij bond

De nationale volleybalteams keren met ingang van 1 januari terug onder het gezag van de nationale bond (NeVoBo). De beheersstichting Pro-Volley wordt wegens liquiditeitsproblemen gesaneerd.

Als gevolg van die ontwikkelingen is het recentelijk met twee jaar verlengde contract van Bert Goedkoop, bondscoach van de mannenploeg, tot zijn niet geringe verbazing opgeschort.

Pro-Volley was een voortzetting van de vorig jaar failliet gegane beheersstichting Topvolleybal Nederland (TVN), die in 1997 was opgericht om de nationale teams zelfstandig te laten bestaan en de kosten niet ten laste van de breedtesport te laten komen. Sinds er na de Olympische Spelen van Sydney in 2000 geen vervanger is gevonden voor de vertrokken hoofdsponsor SNS Bank verkeerde TVN in geldnood met het faillissement tot gevolg.

Pro-Volley, dat bedoeld was om vier jaar zelfstandig te bestaan, kreeg vorig jaar met de nodige moeite de begroting sluitend, maar stevent dit jaar op een tekort af. Hoeveel wil woordvoerder Theo Meijer, voorzitter van de raad van commissarissen, niet zeggen. Maar de geldproblemen zijn, mede door een mislukt businessplan, dermate groot dat versneld tot opheffing van de stichting is besloten. Pro-Volley gaat het nieuwe jaar in een nog nader te bepalen vorm verder als een zelfstandige afdeling van de volleybalbond.

Meijer: ,,Dat levert vooral een besparing van personeelskosten op. Mogelijk dat het tot ontslag van algemeen directeur Hans Hein en/of technisch directeur Toon van der Burgt zal leiden. Maar daarover zijn nog geen besluiten genomen. En ik sluit niet uit dat een van hen zelf ontslag neemt. Verder staat evenmin vast of de twee administratieve krachten en de parttimers, die in aantal wisselen, hun baan kunnen behouden.''

Meijer vertelde dat doorlopende contracten van trainers worden gerespecteerd, zij het dat contractverlenging voor Goedkoop is opgeschort. ,,Omdat er nog geen financiële zekerheid is'', vertelt Meijer. ,,Er zijn wel contacten met kandidaat-sponsors, maar geen toezeggingen. We hebben afgesproken alleen geld uit te geven waarover we beschikken. En dat is nu niet het geval.''

Goedkoop reageert verontwaardigd op Meijers mededeling, omdat hij niet over opschorting van contractverlenging is ingelicht. ,,Ik weet van niets. En als het waar is, vind ik het onbeschoft niet persoonlijk te zijn ingelicht. Ik heb in juni in overleg met Hein en Van der Burgt mijn contract verlengd tot en met de wereldkampioenschappen in 2006. Ik heb weliswaar nog niet getekend, maar wel afspraken zwart op wit.''

    • Henk Stouwdam