NAVO: Russen weg uit Transnistrië

Een aantal NAVO-landen weigert een wapenakkoord met Rusland te ratificeren als Moskou niet eindelijk zijn wapens en soldaten terugtrekt uit Transnistrië, het separatistische pseudo-republiekje dat zich in 1992 met geweld losmaakte van Moldavië.

Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, gisteren duidelijk gemaakt tijdens een bezoek aan Moldavië. Hij besprak in de hoofdstad Chisinau de recentelijk weer hoog opgelopen spanningen tussen Moldavië en Transnistrië met de belangrijkste Moldavische leiders.

De Hoop Scheffer herinnerde nog eens aan de uit 1999 daterende Russische belofte, de troepen en wapens uit Transnistrië terug te halen. Rond 1300 Russische soldaten bewaken daar een enorm wapenarsenaal, dat nog uit de sovjettijd dateert. De aanwezigheid van de Russische troepen is de belangrijkste steun in de rug van het pro-Russische bewind in Transnistrië. Het was in 1992 het Russische leger in de regio dat een eind maakte aan de oorlog tussen Transnistrië en Moldavië, met de consolidering van de – overigens door geen enkel land erkende – `republiek' Transnistrië als gevolg.

De Hoop Scheffer zei dat de NAVO niet actief zal meewerken aan een oplossing van de kwestie-Transnistrië.

Het wapenakkoord tussen Rusland en de NAVO heeft betrekking op conventionele wapens. Het is inmiddels door veel NAVO-leden getekend en geratificeerd, andere lidstaten hebben het wel getekend maar nog niet geratificeerd. De drie Baltische landen hebben het ondanks Russische druk zelfs nog niet getekend.

De spanning rond Transnistrië is afgelopen zomer opgelopen door het besluit van de Transnistrische regering, de scholen in de regio waar in het Moldavisch les wordt gegeven en waar het Latijnse alfabet wordt gebruikt, te sluiten. Daarbij werd in sommige gevallen geweld gebruikt tegen leerlingen, hun ouders en hun leraren die de scholen fysiek verdedigden. De maatregel werd door Moldavië beantwoord met een economische boycot.

Eind vorig jaar wees Moldavië een Russisch vredesplan af, omdat het voorzag in de verlenging van de legering van Russische troepen in Transnistrië tot 2020.

Zelf heeft De Hoop Scheffer vorig jaar als voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vergeefs geprobeerd het conflict tussen Moldavië en Transnistrië bij te leggen.