Muti weigert optreden in Londen om decor

De dirigent Riccardo Muti, de artistiek leider van de Scala in Milaan, weigert in het Londense Royal Operahouse Covent Garden de voorstellingen van Verdi's La forza del destino te dirigeren, omdat hij het niet eens is met aanpassingen aan het decor. Metalen panelen van de Milanese productie zijn om veiligheidsredenen vervangen door geschilderde linnen panelen. Muti, die voor het eerst sinds twintig jaar weer in Londen zou dirigeren, zegt dat het standaardbeleid is dat Scala-producties elders net zo worden uitgevoerd als in Milaan. De directie van Covent Garden is ,,geheel perplex'' over de beslissing van Muti. De kort aangebonden, autoritaire dirigent zorgde in 1992 in Salzburg voor soortgelijke problemen, toen hij het decor van Karl-Ernst Herrmann voor Mozarts opera La clemenza di Tito zag en weigerde de voorstelling te dirigeren omdat de productie indruiste ,,tegen de poëtische wereld van de muziek van Mozart.''