Liquore di basilico

Terwijl haar man vroeg in de herfst zijn rijstvelden even buiten Arborio maait, rooit Piera Marchetti de laatste tomatenplanten uit haar groentetuin. Ze weckt de tomaten om 's winters lekkere tomatensaus mee te maken voor in de risotto. Bij haar tomaten stopt ze altijd wat blaadjes basilicum – ook uit haar groentetuin – voordat ze de weckpotten sluit. Van de rest van de basilicum maakt ze likeur. Daar schenkt zij na de zondagse middagmaaltijd graag een glaasje van in voor wie er aan haar keukentafel zit.

Italiaanse vrouwen maken graag likeur en het wordt ze ook makkelijk gemaakt door de redelijke prijs van een liter alcohol (95 procent) in Italië. In iedere Italiaanse supermarkt zijn literflessen alcohol van dat hoge percentage verkrijgbaar en als ik het mij goed herinner, betaalde ik daar een paar jaar geleden zo'n 10 euro per fles voor.

Voor alcohol met een hoog percentage moet een mens zich in dit land vervoegen bij een apotheek, die alcohol van 96 procent voor inwendig gebruik verkoopt voor de prijs van 11,67 euro per deciliter. (Apotheken verkopen ook geketoneerde alcohol die niet geschikt is voor consumptie.) Gelukkig is de alcohol in dit land nog nét niet op doktersrecept, al zal de apotheker wel streng vragen waarvoor de benodigde hoeveelheid alcohol bestemd is.

Bereiding: doe de alcohol samen met de blaadjes basilicum en het gespleten vanillestokje in een hermetisch afsluitbare fles. Laat alles 3-4 dagen macereren.

Breng daarna de suiker en het water al roerend aan de kook zodat de suiker helemaal kan oplossen. Laat de suikersiroop afkoelen en giet hem bij de alcohol. Filter de verkregen likeur door een vochtig gemaakte papieren koffiefilter (of gebruik een zeefje van kunststof) en vang op in een litermaat. Schenk de likeur in een schone en goed afsluitbare fles. De likeur zal uiteindelijk een alcoholpercentage hebben van om en nabij de 45 procent.

Morgen: abrikozentaart

    • Florine Boucher