Kleine ruimtewagens groot succes

De Europese automarkt zit in een dip. Het antwoord moet komen van kleine ruimtewagens, blijkt uit het aanbod op de gisteren geopende autosalon van Parijs.

Onder de veertig nieuwe auto's die op de Mondial de l'automobile in Parijs gisteren hun wereldpremière beleefden zijn opvallend veel kleine ruimtewagens. In het segment dat wordt gedomineerd door de Opel Meriva, de Ford Fusion en de Fiat Idea, presenteerde Renault de Modus, Peugeot de 1007 en Lancia de Musa.

Analisten voorspellen een grote groei van dit segment. In 2008 zal één op de drie verkochte kleine auto's naar verwachting een `mini-van' zijn. Een ontwikkeling die fabrikanten toejuichen, omdat aan de duurdere ruimtewagens meer wordt verdiend dan aan de allerkleinste auto's.

Op de door president Jacques Chirac geopende autosalon werden ook diverse auto's gepresenteerd die voorzien zijn van een alternatief aandrijfsysteem. Zo onthulde de Duitse limousinefabrikant BMW de H2R. Dit met een waterstofmotor uitgerust prototype is met een topsnelheid van 300 kilometer per uur de snelste in zijn soort. ,,Onze rit naar de toekomst heet waterstof', zei BMW-bestuurder Burkhard Göschel.

De Franse autofabrikant Citroën presenteerde een aardgasauto die begin volgend jaar op de markt komt. De bestuurder van deze C3 kan desnoods thuis zelf de gastank vullen, legde Citroën-topman Claude Satinet uit. Citroën werkte bij de ontwikkeling samen met energieleverancier Gaz de France. Satinet onderstreepte dat de uitstoot van kooldioxide met een vijfde omlaag gaat als benzine door aardgas wordt vergangen. Met een volle tank komt de Citroën C3 1.4i maximaal 300 kilometer ver.

Een van de belangrijkste nieuwe modellen in Parijs is de nieuwe Ford Focus. De populaire middenklasser van Ford krijgt een directe concurrent in de eveneens nieuwe Citroën C4, de opvolger van de Xsara. Mercedes-Benz onthulde naast de vernieuwde A-klasse de conceptcar Vision B. Deze middelgrote ruimtewagen moet een alternatief worden voor de populaire Opel Zafira en de Volkswagen Touran.

Chrysler bracht de 300C Touring, de stationwagen die is gebaseerd op de gespierde 300C sedan. De Amerikaanse fabrikant heeft dit model speciaal voor de Europese markt gemaakt. Alfa Romeo heeft de 147 een nieuw uiterlijk gegeven. Ook de Citroën C5 en de Audi A4 kregen een opfrisbeurt.

Voor autoliefhebbers die zich geen zorgen hoeven te maken over hoge brandstofprijzen zijn er in Parijs de nieuwe Porsche Boxter en de Ferrari F430. De Italiaanse sportwagen, de opvolger van de 360 Modena, is uitgerust met een 4,3 liter V8 motor die 490 pk's levert. Ferrari verwacht er 3.300 per jaar van te gaan maken. De autosalon in Parijs duurt nog tot en met 10 oktober.

Rectificatie / Gerectificeerd

Ford Focus

In het fotobijschrift bij het artikel Kleine ruimtewagens groot succes (24 september, pagina 17) is sprake van een Focus 2 van Opel. De fabrikant is Ford. De Peugeot heet niet 107 maar 1007.