IMF: minimumloon Nederland kan lager

Nederland is volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op de goede weg om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Toch zou de regering meer kunnen doen, bijvoorbeeld door het minimumloon te verlagen en door arbeid meer prestatiegericht te belonen.

Dat staat in een studie die het IMF naar buiten heeft gebracht. De organisatie erkent dat de stappen die het aanbeveelt politiek gevoelig liggen, gezien de Nederlandse traditie om de inkomens te nivelleren.

Het IMF is tevreden over het beleid om het aantal mensen in de WAO omlaag te brengen en om het vervroegd pensioen fiscaal minder aantrekkelijk te maken. Het IMF stelt echter ook dat de regering meer zou moeten doen om de concurrentiepositie te verbeteren en de aansprakelijkheid van managers te vergroten. ,,De recente maatregelen hiertoe van de Nederlandse overheid zijn welkom en zouden verder door moeten gaan,'' aldus de organisatie.

Het IMF is optimistisch over Nederland dat een ,,lange historie heeft waar het aankomt op het toepassen van structurele hervormingen die de productiviteit verhogen''. Het zegt te hopen dat dit ook zal gelden voor hervormingen op gebieden als liberalisering en het verlagen van de kosten om werknemers te ontslaan.

In de studie, die medio augustus werd voltooid, gaat het IMF ervan uit dat de groei van de Nederlandse economie dit jaar 1 procent zal bedragen en volgend jaar 1,75 procent. Het Centraal Plabureau (CPB) verwacht voor volgend jaar een groei van 1,5 procent voor Nederland. Volgende week komt het IMF met zijn jaarlijkse groeiramingen in de zogeheten World Economic Outlook.