Hoofd Hato-team weg om aantijging

Het speciale team dat op de Curaçaose luchthaven Hato belast is met de controle op drugssmokkelaars zit vanaf gisteren zonder leiding. Coördinator U. Isidora is per direct opgestapt uit woede over aantijgingen dat hij betrokken zou zijn bij drugshandel.

Vier leden van het Hato-team zijn de afgelopen maanden opgepakt omdat zij er van worden verdacht dat ze tegen betaling drugs hebben doorgelaten. Het Recherche Samenwerkings Team (RST) dat vooral bestaat uit Nederlandse rechercheurs, is met dit onderzoek belast. RST-agenten zouden de vier verdachten strafkorting in het vooruitzicht hebben gesteld als zij zouden toegeven dat hun coördinator het brein was achter de drugssmokkel, zo heeft Isidora vernomen.

In plaats van vijf jaar gevangenisstraf, zouden de vier mannen er afkomen met een jaar cel.

Isidora is hierover razend. ,,Ik ben onschuldig. Ik heb de leiding over het Hato-team en ik heb niets te maken met drugssmokkel. Het is te betreuren dat vier leden van ons team zich blijkbaar wel met drugssmokkel ingelaten hebben, maar ik heb daar niets mee te maken. Ik sta niet toe dat het RST mijn naam door het slijk haalt'', aldus Isidora.

Functionarissen van politie, douane en het Openbaar Ministerie vormen het speciale Hato-team. Het is ruim twee jaar actief op de luchthaven en heeft tot taak de stroom drugskoeriers richting Europa, met name Nederland, in te dammen.

Isidora heeft de korpsleiding gezegd dat hij niet langer op de luchthaven wil werken nu het vertrouwen weg is. Hij wil weer gewoon terug in het politiekorps. Als de leiding hem dat weigert, verlaat hij het korps, zo zei de voormalige vakbondsleider gisteren.