Hof veroordeelt `coma-wet' Jeb Bush

Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Florida heeft de bemoeienis van gouverneur Jeb Bush bij het in leven houden van comapatiënte Terri Schiavo veroordeeld. In een unanieme uitspraak bestempelde het hof Bush' ingreep als een schending van de scheiding tussen de rechtelijke, wetgevende en uitvoerende macht.

Het hof boog zich over de vraag of Bush, broer van de president, het plegen van euthanasie, door middel van versterving, op de vrouw mocht laten stoppen. De man van de patiënte, die al veertien jaar in coma verkeert, tracht al jaren het leven van zijn vrouw op een legale manier te beëindigen. In 2002 gaf een rechtbank in Miami toestemming voor euthanasie. Daarop stopten de artsen in oktober 2003 met het toedienen van sondevoedsel aan de nu 40-jarige vrouw. Zes dagen later greep gouverneur Bush in. Een omstreden wet, de zogenoemde `Terri-wet', gaf hem de mogelijkheid de gerechtelijke uitspraak over het lot van Schiavo te herroepen. Het Congres van Florida nam de wet aan.

Michael Schiavo, de echtgenoot van de comapatiënte, strijdt jaren voor het lot van zijn vrouw. Volgens Schiavo was er geen kans op herstel. Hij noemde het in leven houden van Terri door het toedienen van sondevoedsel onmenselijk.

De ouders van Terri waren tegen het beëindigen van haar leven, al zei Michael dat het de wens van zijn echtgenote zou zijn in deze toestand euthanasie te plegen. Na de toestemming van de rechter voor euthanasie zochten de ouders van Terri steun bij de conservatieve gouverneur van Florida. Bush benadrukte destijds dat de Terri-wet zijn eigen initiatief was.

Het is nog niet bekend of gouverneur Bush in hoger beroep gaat en wanneer het toedienen van voedsel aan Terri Shiavo wordt stopgezet.