Het onderzoek naar de vijf Willems

Het hoogopgelopen conflict tussen de Amsterdamse Hells Angels ligt op straat. Beleid van justitie om onrust te zaaien of een loslippige advocaat?

Het was een opmerkelijke ontboezeming die advocaat Vincent Kraal begin deze week namens de Amsterdamse Hells Angels deed. Oud-president Willem van B. (50), die tientallen jaren cliënt was van Kraal, zou met nog een ex-Hells Angel en een andere man een moordaanslag hebben voorbereid. De overige leden van de motorclub waren ontstemd en `Big Willem' werd geroyeerd. Twee dagen later reageerde de Nationale Recherche op de berichtgeving en pakte de drie mannen op.

Het verhaal dat namens de Hells Angels deze week naar buiten werd gebracht, vindt zijn oorsprong in het begin van dit jaar. Daarbij draait het om vijf mannen, allen Willem genaamd, waarvan er op dit moment drie in hechtenis zitten, een op vrije voeten is en een in mei geliquideerd werd.

Vastgoedhandelaar Willem Endstra had Hells-Angelsbaas Willem van B. aangezocht om oud-Heineken ontvoerder Willem Holleeder uit de weg te ruimen door middel van een bomaanslag. Endstra voelde zich door Holleeder ernstig bedreigd. Van B., volgens ingewijden een vriend van de zakenman, had daarbij de hulp ingeroepen van een Hells Angels uit IJmuiden, Willem P. (48) en zijn vriend Willem de M. (47).

De vastgoedhandelaar had al een voorschot van 250.000 euro betaald, maar werd in mei dit jaar zelf vermoord. Na de liquidatie verscheen er een krans namens `Grote Willem en Kleine Willem'. Volgens bronnen rondom het onderzoek naar de moord op Endstra was deze afkomstig van diens ,,goede bekenden'' P. en De M.

Tot zover het relaas van advocaat Kraal. Zijn collega's Meijering en Van Kleef, die optreden namens Willem P., zijn woedend op hun collega en op justitie. Kraal is volgens Meijering ,,volkomen de weg kwijt'' en justitie ,,speelt een levensgevaarlijk spel''. Dat spel bestaat er volgens Meijering uit dat er via het lekken van informatie naar de media zoveel mogelijk onrust wordt gezaaid in het criminele circuit. Vervolgens bekijkt justitie de uitwerking en grijpt daarna in. ,,Het is verdeel en heers. Een on-Nederlandse tactiek.''

Het recentste voorbeeld is volgens Van Kleef het bericht vandaag in De Telegraaf dat `Big Willem' Van B. volgens bronnen bij justitie ,,mogelijk kroongetuige'' wordt. De tactiek? De Angels vrezen mogelijke getuigenissen van hun voormalig leider, Van B. beseft dat hij op weinig clementie van zijn vroegere vrienden kan rekenen en justitie wijst hem er op dat een opname in een getuigebeschermingsprogramma de enige optie is. De winst? Uitgebreide verklaringen van Van B. over de Hells Angels in ruil voor bescherming.

Grote onzin, noemt een woordvoerder van het landelijk parket deze theorieën. ,,Onrust zaaien, met als gevolg het risico op dodelijk geweld? Die manier van werken valt volledig buiten onze wettelijke bevoegdheid. Een belachelijke insinuatie.'' Wel heeft justitie met grote belangstelling gevolgd wat er de afgelopen dagen in de media gepubliceerd is over de Hells Angels en de beoogde moordaanslag op Holleeder. Dat gaf uiteindelijk de doorslag om de mannen op te pakken, bevestigt de woordvoerder.

Een specifiek onderzoek naar de theorie dat enkele Hells Angels bezig waren met het voorbereiden van een moordaanslag liep er niet, zegt justitie. Wel was er al een poosje onderzoek naar de motorclub in verband met de drievoudige moord in Limburg op drie Hells Angels, cocaïnehandel en de club in zijn geheel als zijnde een criminele organisatie. Met de arrestaties hoopt justitie eindelijk zicht te krijgen op de rol van de motorclub bij dergelijke delicten. Justitie verwacht binnen de lopende onderzoeken de komende tijd nog meer arrestaties te verrichten.

Arrestant Willem M. heeft van zijn advocaten de tip gekregen om ,,niets maar dan ook niets'' tegen justitie te zeggen. Meijering: ,,Elke verklaring bij de politie ligt meteen op straat en is levensgevaarlijk.''

Ze overwegen om de door de rechter-commissaris opgelegde beperkingen (niet spreken met andere advocaten in deze zaak, geen getuigen horen) te negeren.

    • Tom Kreling