Geen dode vogels meer door schermen

Er worden geen dode vogels meer aangetroffen langs de aangepaste geluidsschermen van de hogesnelheidslijn in Brabant. Dit meldt de Vogelwerkgroep West-Brabant.

De vogelaars hebben de afgelopen zes weken gezocht naar vogels die zich tot voor kort te pletter vlogen tegen de transparante geluidsschermen op het traject tussen Moerdijk en de Nederlands-Belgische grens. Minister Peijs (Verkeer en Waterstaat, CDA) besloot onlangs voor in totaal achttien miljoen euro de deels al geplaatste schermen voor de snelle trein aan te passen door deze met verticale strepen te zandstralen.

Een klein deel van de schermen is inmiddels gezandstraald en geplaatst. Op deze plaatsen, stelt secretaris Eric Corssmit van de West-Brabantse Vogelwerkgroep, is de sterfte tot nul gereduceerd. ,,De vogels hebben er nu goed zicht op. Ze gaan er nu zelfs op zitten om uit de wind te blijven.''

De vogelaars verwachten dat de vogels ,,binnen enkele jaren'' weer op hun oude sterkte zullen terugkeren in het gebied. Het gaat onder meer om de buizerd, sperwer, havik, groene specht, patrijs en fazant. Sinds de plaatsing van de schermen zonder strepen werden in totaal vijfhonderd dode vogels gevonden. Het werkelijke aantal slachtoffers was volgens minister Peijs nog veel groter, omdat 80 tot 90 procent van de vogels niet wordt teruggevonden. ,,Deze worden opgegeten door roofdieren of vliegen eerst gewond verder'', schreef de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Rijkswaterstaat hoopte aanvankelijk de strepen op reeds geplaatse panelen ter plaatste te kunnen aanbrengen. Dit bleek echter niet mogelijk, zodat reeds deze schermen eerst moeten worden verwijderd. Rijkswaterstaat is nog op zoek naar vrijwilligers om de vogelsterfte bij geluidsschermen ten noorden van Moerdijk te bestuderen.