De Mol koopt uitwedstrijden van Nederlands elftal

Talpa, de investeringsmaatschappij van media-ondernemer John de Mol, heeft de tv-, radio- en internetrechten verworven van alle zes uitwedstrijden die het Nederlands elftal in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland speelt. Het gaat om de kwalificatiewedstrijden tegen Tsjechië, Macedonië, Finland, Andorra, Roemenië en Armenië. Dat heeft Talpa gisteren bekendgemaakt.

Het bedrijf wil niet zeggen hoeveel voor de rechten is betaald. Het internationale sportmarketingbureau Sportfive, dat de rechten in naam van voetbalbond FIFA verkoopt, had ze in eerste instantie aangeboden voor circa 1,3 miljoen euro per wedstrijd. Televisiebedrijven als RTL en SBS vonden dat te duur. Sportfive heeft de prijs daarop in de afgelopen maanden verlaagd tot 1 miljoen euro per wedstrijd. Of de prijs nu nog verder is verlaagd, wil Sportfive niet zeggen. ,,Dat mogen we niet'', aldus een woordvoerster vanuit het kantoor in Hamburg. Volgens een woordvoerder van Talpa is er ,,hard onderhandeld''. De rechten voor de thuiswedstrijden van het Nederlands elftal waren al in handen van SBS.

Talpa zegt ook de exclusieve radiorechten op de uitwedstrijden te hebben verworven. Daarmee komt het in aanvaring met de NOS, die wedstrijden van het Nederlands elftal altijd via het programma `Langs de Lijn' uitzendt. Volgens een woordvoerster van de NOS bestaat er niet zoiets als `exclusieve radiorechten'. ,,Bij televisie heb je het over iets dat je uitzendt. Bij een radioverslag gaat het over interpretatie'', zegt ze. De woordvoerster bevestigt dat de NOS ,,zeker'' verslag zal doen van de wedstrijden. ,,Op welke manier moeten we nog bekijken.''

De uitwedstrijden van het Nederlandse elftal worden op tv uitgezonden op het kanaal van de kinderzender Nickelodeon. Op dit kanaal wil John de Mol vanaf volgend jaar augustus een nieuwe televisiezender beginnen, zo maakte hij een week geleden bekend. Voetbal en Nederlandstalige programma's zullen de belangrijkste ingrediënten zijn. Op de radio worden de uitwedstrijden van het Nederlands eftal uitgezonden via het kanaal van Radio 10 Gold, dat sinds vorig jaar februari in handen is van Talpa. Wat het bedrijf via internet gaat aanbieden is volgens de woordvoerder nog niet duidelijk. ,,Misschien hele wedstrijden. Maar je kunt ook denken aan flitsen, of doelpunten'', zegt hij. Het internet zou volgens hem een uitkomst zijn voor mensen die het Nickelodeon-kanaal niet kunnen ontvangen.

Verder mag Talpa ook de onderlinge poulewedstrijden, behalve de thuiswedstrijden van Oranje, uitzenden. Of het dat gaat doen is onduidelijk. Ook op eventuele kwalificatiewestrijden heeft Talpa de rechten verworven. De rechten voor het toernooi in Duitsland zijn in handen van de NOS.