Competitie in eredivisie verandert ingrijpend

De opzet van de Nederlandse eredivisie voetbal verandert ingrijpend met ingang van het volgend seizoen. Aan het eind van de reguliere competitie van 34 wedstrijden zal via `play-offs' worden bepaald welke clubs Europees voetbal mogen spelen. Dit heeft de voetbalbond in overleg met de clubs in het betaald voetbal besloten.

Vanaf het komende seizoen 2005/2006 zijn na de laatste speeldag van de competitie alleen de nummer één, de nummer achttien en de nummer veertien en vijftien klaar. De nummers twee tot en met dertien spelen volgens een afvalsysteem om een plaats in de voorronde van de Champions League, om drie plaatsen in het UEFA-Cuptoernooi, of kwalificatie van de Intertotocompetitie. De clubs die als zestiende en zeventiende eindigen, spelen een nacompetitie met eerste-divisieclubs om lijfsbehoud in de hoogste afdeling van het betaald voetbal.

De KNVB-directeur betaald voetbal, Henk Kesler, noemde de wijzigingen in de competitie vanmorgen ,,historisch en uniek''. Volgens Michael van Praag, voorzitter van de Eredivisie NV, zal de introductie van de play-offs ,,leiden tot meer toeschouwers en extra inkomsten voor de clubs''.

Op het Eindhovense PSV na hebben alle eredivisieclubs ingestemd met de veranderingen. De Europese voetbalfederatie UEFA heeft inmiddels de nieuwe competitieopzet goedgekeurd. Ook de clubs uit de eerste divisie overwegen het systeem van play-offs in te voeren ter vervanging van de huidige nacompetitie. [Vervolg EREDIVISIE: pagina 11]

EREDIVISIE

Ook duels op tweede kerstdag

[Vervolg van pagina 1] Na een maandenlang overleg met verschillende betrokken partijen in de voetbalwereld zijn de Eredivisie NV (ENV), de Coöperatie Eerste Divisie en de KNVB tot de conclusie gekomen dat het Nederlandse betaald voetbal aantrekkelijker gemaakt moet worden om de aansluiting met de Europese top niet te verliezen. Met de wijzigingen denkt de bond ,,een beter en spannender'' competitieverloop te kunnen garanderen.

Volgens de nieuwe opzet blijft de reguliere competitie tussen achttien eredivisieclubs bestaan. De landskampioen plaatst zich direct voor de Champions League. De nummers twee tot en met vijf spelen volgens een knock-outsysteem om een plaats in de voorronde van de Champions League. De verliezers van die wedstrijden krijgen nog de kans zich te plaatsten voor het UEFA-Cuptoernooi. En de verliezers van die play-offs spelen nog met de winnaar van de play-offs van de nummers zes tot en met negen om het derde ticket in het UEFA-Cuptoernooi. Het vierde en laatste ticket van dit Europese bekertoernooi is voor de winnaar van de nationale beker.

Voorts is de KNVB nog in overleg met de UEFA over een nieuwe opzet van de zogenoemde Intertoto-competitie. Als dat toernooi aantrekkelijker wordt gemaakt dan zullen de nummers tien tot en met dertien een play-off gaan spelen voor kwalificatie daarvan. Daarover moet komend jaar nog een besluit worden genomen.

Volgens de nieuwe opzet zullen de clubs in de eredivisie ook op tweede kerstdag en op nieuwsjaardag wedstrijden gaan spelen. De winterstop in het seizoen 2005/2006 zal dan tussen 4 en 24 januari vallen.

In de seizoenen 1986/1987 en 1987/1988 speelden de toenmalige eredivisieclubs al twee keer een nacompetitie om een UEFA-Cupplaats. Destijds heeft de UEFA die opzet verboden omdat de kwaliteit van de clubs niet gewaarborgd was omdat er met een systeem van periodekampioenen werd gespeeld. De UEFA heeft dat bezwaar nu niet.