China schiet kosten Yukos voor

China is bereid de transportkosten voor olie uit Rusland voor te schieten. De belangrijkste Russische leverancier van China, de oliemaatschappij Yukos, zegt de kosten niet meer te kunnen betalen als gevolg van een miljardenclaim van de fiscus.

Het aanbod van de Chinezen geldt vooralsnog voor de maand oktober, zei de directeur van de Russische spoorwegmaatschappij JSC, Gennadi Fadejev, gisteren in de marge van het bezoek van de Chinese premier Wen Jiabao. Fadejev sprak met spoorminister Liu Zhijun. Yukos vervoert alle olie naar China per spoor.

Yukos liet eerder deze week weten al zijn inkomsten nodig te hebben voor de betaling van 3,4 miljard dollar (2,7 miljard euro) aan achterstallige belastingen. De belastingclaim hangt de oliemaatschappij al maanden als een molensteen om de nek. Achter de schermen vindt een verwoed gevecht plaats tussen de Russische autoriteiten en Yukos om het voortbestaan van de onderneming. Veel analisten zagen in de aankondiging van de oliemaatschappij een poging het Kremlin onder druk te zetten in verband met het bezoek van de Chinese premier.

Het aanbod zal China tientallen miljoenen dollars kosten. Yukos betaalt 160 dollar per ton aan transportkosten en exportheffingen. Het bedrijf levert maandelijks 400.000 ton aan de Chinese staatsoliemaatschappij CNPC. De leveranties aan een andere oliemaatschappij in China, Sinopec, zouden wel gewoon doorgaan. Rusland, voornamelijk Yukos, is goed voor 8,5 procent van de totale Chinese olie-invoer.

Ook de besprekingen tussen premier Wen Jiabao en zijn Russische collega Fradkov, die vandaag worden gehouden, zullen naar verwachting voor een belangrijk deel in het teken staan van de stabiele energieleveranties door Rusland. China heeft veel brandstof nodig om zijn expanderende economie draaiende te houden. Volgens media in Hongkong is China bereid 12 miljard dollar in de ontwikkeling van de Russische energiesector te steken.

President Poetin heeft vandaag tijdens een toespraak verzekerd dat de Russische staat er niet op uit is Yukos te renationaliseren.

    • David Jan Godfroid