Bush haalt olie uit strategische reserve VS

De Amerikaanse regering gaat een klein deel van de strategische oliereserve aanspreken. De actie is nodig omdat het noodweer in het zuiden van de Verenigde Staten de olietoevoer heeft onderbroken.

De regering-Bush wilde gisteren niet zeggen hoeveel olie zij zal vrijgeven, maar volgens regeringsbronnen aangehaald door Amerikaanse media gaat het om enkele miljoenen vaten. Het aanspreken van de reserve volgt op het verzoek van twee of drie raffinaderijen die onvoldoende olie krijgen aangevoerd. De raffinaderijen zouden elk een `olielening' willen van enkele honderdduizenden tot twee miljoen vaten.

Het tekort komt door orkaan Ivan die het Caraïbisch gebied en het zuiden van de VS de afgelopen twee weken teisterde. Ivan, en de vele stormen die ermee gepaard gaan, zorgde ervoor dat de import uit Venezuela werd stilgelegd en olie-installaties in de Golf van Mexico werden ontruimd.

In een reactie steeg de prijs van de Amerikaanse olie WTI gisteren tot 49 dollar, 40 cent onder het record van augustus. WTI sloot met een winst van 11 cent op 48,46. De Brent-olie uit de Noordzee steeg naar 45,75 dollar en sloot op 45,13.

Het team van presidentskandidaat Kerry reageerde kwaad. Kerry heeft Bush herhaaldelijk opgeroepen de reserves te gebruiken om de olieprijzen te dempen. Nu echter, zo zei een medewerker van Kerry tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press, reageert de president op de roep van een paar raffinaderijen en doet dat bovendien een paar weken voor de verkiezingen.

De strategische reserve werd aangelegd na de oliecrisis van 1973. Bush heeft na de aanslagen van 11 september de reserves vergroot. Momenteel liggen er in de ondergrondse opslagplaatsen in de staten Texas en Louisiana 670 miljoen vaten, dicht bij de maximumcapaciteit van 700 miljoen. De reserves zijn bedoeld voor noodsituaties en worden sporadisch aangesproken. Na orkaan Lilly in 2002 werden er 300.000 vaten vrijgegeven en in 2000 opende president Clinton de opslag om de olieprijs te drukken en de Democratische presidentskandidaat Gore te steunen.

Oliemaatschappij Shell verhoogde vanmorgen voor de tweede keer deze week de benzine- en dieselprijs, met een cent per liter.