Blaastest voor supporters Heracles bij uitwedstrijd

Supporters van Heracles Almelo die met een bus naar uitwedstrijden gaan, moeten voor vertrek een blaastest ondergaan. De voetbalclub, uitkomend in de eerstedivisie, wil zo voorkomen dat supporters dronken een wedstrijd bezoeken. Wie een hoger alcoholpromillage dan 0.5 heeft, mag niet mee.

,,We merken dat een bepaalde groep supporters zich voor vertrek altijd `volhijst' in een café en dan vol bravoure de bus instapt'', zegt voorzitter Jan Smit van Heracles Almelo. ,,Behalve dat ik het niet gepast vind om 's middags om 5 uur al in kennelijke staat te zijn, komt er ook alleen maar rottigheid van.''

Eerder dit seizoen zijn twee stewards van Heracles tijdens een uitwedstrijd in Dordrecht tegen de plaatselijke club aangevallen door eigen supporters. De Almelose club hanteert sindsdien een verplichte buscombi-regeling voor uitwedstrijden. Supporters kunnen alleen een kaartje voor een uitduel kopen, als ze met de supportersbus reizen.

Als supporters weigeren om te blazen, mogen ze niet met de bus mee, zegt voorzitter Smit. Volgens hem is de maatregel besproken met de harde kern van de supporters en hebben zij in dat gesprek geen bezwaren geuit. Heracles Almelo denkt momenteel nog na over de mogelijkheid om de blaastest ook te gaan gebruiken bij thuiswedstrijden in de eerste divisie.