Barclays wil naar Z-Afrika terugkeren

De Britse Barclaysbank, een van de negen grootste banken ter wereld, heeft vergaande plannen om na achttien jaar terug te keren naar Zuid-Afrika. Barclays maakte gisteren bekend te overwegen een meerderheidsbelang te kopen in een van de vier grootste banken in Zuid-Afrika, Absa. Barclays verliet Zuid-Afrika toen het apartheidsregime in 1986 de noodtoestand uitriep.

Barclays was indertijd de grootste bank van Zuid-Afrika. De bank trok zich met verlies terug uit Zuid-Afrika nadat Britse studenten en universiteiten de bank boycotten wegens de aanwezigheid in Zuid-Afrika. Buitenlandse banken hebben tot nu toe weinig interesse gehad in Zuid-Afrika. Terugkeer van Barclays zou een belangrijk signaal zijn van internationaal vertrouwen in de gestaag groeiende Zuid-Afrikaanse economie (3 procent) en de almaar dalende inflatie (onder 6 procent).

Een meerderheidsbelang in Absa verschaft Barclays toegang tot 6,3 miljoen Zuid-Afrikaanse klanten en 670 verschillende kantoren. Absa heeft de grootste klandizie van de vier grote banken in Zuid-Afrika.

Sinds het begin van het jaar zijn de aandelen van Absa met 45 procent gestegen, als gevolg van de geruchten over een eventuele buitenlandse overname. Het nieuws over de Britse belangstelling duwde de aandelenkoers van Absa in Johannesburg gisteren met 3 procent omhoog in. De aandelen van Barclays op de beurs in Londen zakten echter bijna 5 procent wat volgens analisten de teleurstelling van handelaren aangeeft dat de bank niet in Europa of de VS investeert.