Alitalia wordt gesplitst

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia wordt opgesplitst in twee onderdelen. De directie en de meeste bonden zijn het daarover eens geworden. De splitsing is onderdeel van een plan om het noodlijdende bedrijf weer gezond te maken.

De maatschappij valt uiteen in Alitalia Fly, dat de vluchten verzorgt, en Alitalia Service, waarin het grondpersoneel wordt ondergebracht, zo meldden de bonden vanmorgen.

Van de negen vakbonden die met de directie in overleg waren, zijn er nu acht akkoord gegaan met het plan. De negende zou later op de dag met een verklaring komen. De bonden die al ja hebben gezegd, zullen het akkoord nu voorleggen aan hun achterban.

Bij het cabinepersoneel en op de grond verdwijnen bij elkaar 3.700 banen. In ruil daarvoor verstrekt de Italiaanse overheid een lening om de afslankingsoperatie uit te voeren. De staat is nu nog voor tweederde eigenaar van Alitalia.

Volgens het plan krijgt Alitalia Fly een kapitaalinjectie, waarna dit onderdeel wordt geprivatiseerd. Alitalia Fly krijgt een belang van 100 procent in Alitalia Service, dat later zal worden teruggebracht naar 51 procent.