Zanger André Hazes (53) overleden

André Hazes, de zanger van de in bier en tranen gedompelde weemoed, is vanochtend op 53-jarige leeftijd overleden. Hij stierf om half 10 in het Hofpoort-ziekenhuis in Woerden, waar hij gisteravond met koorts en benauwdheid werd opgenomen. Hazes had een zware longontsteking en leed al enkele jaren aan suikerziekte. Ook ging zijn gehoor ernstig achteruit, waardoor hij kortgeleden twee concerten in Ahoy' in Rotterdam moest afzeggen.

Wanneer Hazes wordt gecremeerd is nog niet bekend.

De zanger van het levenslied beleefde een nieuwe bloeiperiode nadat in 1999 de documentaire André Hazes, zij gelooft in mij een onverwacht bioscoopsucces was geworden. Zijn eerste hit, Eenzame kerst, dateert uit 1977. Daarna volgde zijn definitieve doorbraak met Een beetje verliefd.

Hazes kwam ook geregeld in het nieuws door echtscheidingen, drankgebruik en andere incidenten, die zijn carrière echter nooit blijvend schaadden. Alleen zijn lidmaatschap van de gemeenteraad van De Ronde Venen was van zeer korte duur; hij werd in 2002 gekozen met 400 voorkeurstemmen, maar ontdekte al na drie maanden dat de politiek niets voor hem was. ,,Eerlijkheid staat bij mij nog steeds hoog in het vaandel'', aldus zijn verklaring.

Die eerlijkheid kenmerkte ook zijn repertoire. Van het woord smartlappen wilde Hazes niets weten; hij zong ,,levenspop'', zei hij.

HAZES pagina 13

    • Henk van Gelder