Wie storten er ter aarde?

De vraag `Wie storten er ter aarde?' overheerst bij het bekijken van weer een aflevering van de door de Hartstichting gesponsorde soap-serie Zes Minuten.

Vanavond is episode drie op de buis. De absurdistische dialogen van ontevreden langs elkaar heen pratende mensen van scenarioschrijver Theodor Holman zijn prachtig, daar niet van. Camp van de bovenste plank. Maar de minidrama's hebben geen oplossing, zal ik maar meteen verklappen, want zodra een van de hoofdrolspelers met een hartstilstand neerzijgt, zijn alle voorgaande dialogen van geen belang meer.

Vergeten is de ruzie die twee lesbiennes voeren om een man van wie ze allebei houden, maar met wie één van beide trouwt om een kind te krijgen. Vergeten de vittende homo's op leeftijd die elkaar het genieten onmogelijk maken. Voorbij de moeizame discussie tussen de nette vrouw en haar aan de drank verslaafde slonzige zus die haar vader al zes jaar niet meer heeft gesproken. En die vader heeft nu keelkanker. Voorbij ook de partijpolitieke twist over de op verkeerde gronden ingediende motie.

Zodra pot, homo, nette zus of verraderlijke politicus vallen, gaat alle aandacht uit naar de eerste hulp. In beeld telt een klokje zes minuten af. Die zes minuten – de titel van de soapserie – zijn de kritische periode. Iemand met een hartstilstand (na een hartinfarct of door een aanval van hartfibrilleren) moet zo snel mogelijk hulp krijgen. Mond-op-mond-beademing, hartmassage (samen reanimatie genoemd) en dan defibrillatie. Dat laatste is de klap met stroom die een ongecoördineerd bewegende hartspier weer in het gareel brengt. Het uitdelen van die defibrillatieklap was altijd aan verpleegkundigen of dokters voorbehouden. Maar in de Verenigde Staten heeft ieder bedrijf, ieder vliegveld, ieder stadion, ieder winkelcentrum, hebben zelfs veel particulieren al een automatische defibrillator (AED). Iedere leek kan nu defibrilleren na een avondje instructie. In Nederland hebben het ministerie van Volksgezondheid, gezondheidsinspectie en medici zich lang verzet tegen introductie van die kastjes. Vorig jaar gaf VWS eindelijk toe dat er geen wettelijke belemmeringen zijn voor lekendefibrillatie. De achterstand wordt nu ingehaald met een voorlichtingssoap.

Zes minuten, derde deel van 12-delige dramaserie, Ned2, 19.55-20.25u.

    • Wim Köhler