Wat doen de kinderen

Friet zoeken

Waar komt mijn friet vandaan? In de overdekte speeltuin Chimpie Champ in Aalsmeer kunnen kinderen t/m 12 jaar 26 september meedoen aan een speurtocht waarbij ze de herkomst van hun friet kunnen achterhalen. Zondag is een Aardappel spel-en doedag met o.a. aardappel poepen, zaklopen, je eigen frietzak versieren en een theatervoorstelling Bintje en Grietje het frietje.

Frietspeurtocht op 26 sept van 10-19u in Chimpie Champ, Oosteinderweg 247c, Aalsmeer. Toegang kinderen t/m 12 jar €5,75, ouders €2,10. Inl www.chimpiechamp.nl

Voorlezen

Op zondag 26 september wordt Straatwijs, het nieuwe boek van Marcel van Driel (bekend van De Sprookjesspeurders) in Villa Zebra gepresenteerd. Het is ook de laatste dag van de tentoonstelling Roodkapje in het Rotterdamse kindermuseum. Straatwijs is een thriller die zich voor het grootste gedeelte in Rotterdam afspeelt. Daarom is besloten het boek in première te laten gaan in de havenstad. De introductie van het boek wordt verzorgd door actrice, zangeres én ras-Rotterdamse Loes Luca, die later op de dag zelf zal voorlezen tijdens Roodkapje Vertelt. Daar zullen bekende en minder bekende Rotterdammers hun versie van het bekende sprookje geven.

Presentatie Straatwijs vanaf 12u-16u en laatste dag expositie Roodkapje in Villa Zebra, Museumpark, Rotterdam. Toegang zondag de 26ste gratis!

Borden versieren

Op de expositie De verborgen stad 750 jaar Alkmaar onder de grond zijn mooi versierde borden te bewonderen. Mensen hadden vroeger allerlei redenen om hun serviesgoed te versieren: huwelijk, jubileum of zomaar omdat het mooi stond. De komende vier zondagen gaan kinderen van 6 tot 12 jaar in het Stedelijk Museum Alkmaar ook borden versieren. Voordat er versierd wordt is er eerst een rondleiding over de tentoonstelling om inspiratie op te doen. In samenwerking met studio Color me mine kunnen kinderen dan een bord beschilderen. Het bord wordt echt gebakken, maar kan alleen niet meteen meegenomen worden naar huis. Dat kan een weekje later bij de studio.

Borden versieren op zo 26 sept, 3, 10 en 17 okt om 14u en 15u in het Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1, Alkmaar. Toegang gratis. Maximaal 15 kinderen per uur (les duurt ongeveer één uur). Kinderen hoeven geen materiaal mee te nemen (het materiaal waarmee gewerkt wordt is gif- en loodvrij). Inl 072-5489 789.

Dagboek vinden

Oktober is kindermaand in Haarlem en voor kinderen van 4 t/m 12 jaar is er van alles te zien en te beleven. De opening is al op 26 september met de voorstelling Kapitein Codjo en de orkaanzee in de Toneelschuur. Deze theatrale vertelvoorstelling van het Haarlemse theatergezelschap Kalebas Produkties is voor kinderen vanaf 6 jaar. Codjo speelt het liefst in de vervallen vuurtoren van het eiland waar hij woont. Op een dag vindt hij het dagboek van zijn overgrootvader uit 1904. In het dagboek staat een vreemde voorspelling. Codjo voelt dat het belangrijk is. Maar als hij de mensen van het eiland waarschuwt, luistert niemand. Na de voorstelling en de officiële opening van de Kindermaand door Wijnand Stomp krijgen alle kinderen een speciaal gevulde tas met daarin o.a. een nieuw verhaal van Wijnand Stomp waarbij een tekening gemaakt kan worden. Ook staan er in de foyer twee fotografen en mogen kinderen op de foto met hun oma of opa etc. Alle foto's die gemaakt worden staan de hele maand oktober op het internetadres www.haarlem.nl.tv/oktober=kindermaand .

Oktober=kindermaand, folder bij de VVV en Haarlemse bibliotheken. Kapitein Codjo op 26 sept om 14u30 in de Toneelschuur, Lange Begijnestr 9, Haarlem. Res 023-5173910.

Naar de Tinadag gaan

Zaterdag 25 september verwacht Attractiepark Duinrell zo'n 10.000 meiden op de jaarlijkse Tinadag. Er is een boekshop waar leesfans bij al hun favoriete schrijvers handtekeningen kunnen scoren. Dit jaar zullen o.a. Carry Slee, Francine Oomen, Yvonne Kroonenberg, Jacques Vriens en Hans Kuijper aanwezig zijn. Ook geven de schrijvers lezingen en workshops. In de Happy Hair Hoek kunnen de dames hun haar in een te gekke coupe laten knutselen. Er er zijn ook optredens van o.a. Kim-Lian, Ch!pz, Treble, Bas en Joël, BS-ONE, 4:AM, Marlies (Idols) en Leki.

Toegangskaarten bij de kassa van Duinrell of via www.tina.nl.

Dieren bekijken

In het weekend van 25 en 26 september staat het Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem in het teken van de relatie tussen mens en dier. Het hele weekend zijn er demonstraties van mensen met hun dieren. Zo is te zien hoe een hond voor de kar liep en worden verhalen verteld over het hondenleven dat de dieren leidden, sterke trekpaarden slepen bomen uit het bos en trekken zware hooiwagens, slimme herdershonden drijven schapen bij elkaar en op zondag toont de valkenier hoe zijn vogels hem op spectaculaire manier helpen bij de jacht.

Ook nemen rondleiders van het museum bezoekers mee langs gebouwen in het museum en vertellen over de rol die de dieren daar speelden.

De mensen en hun dieren op 25 en 26 sept van 11-16u (open van 10-17u) in het Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. Toegang 4 t/m 12 jaar €7,80 en vanaf 13 jaar €11,50, mjk gratis. Inl www.openluchtmuseum.nl of 026-3576111.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl