Verhoor Vidmar cruciaal in zaak tegen Feyenoord

De Australische voetballer Aurelio Vidmar lijkt na zeven jaar procederen, verhoren en onderzoeken de sleutel in het fraudeproces tegen Feyenoord in handen te hebben. Zowel de verdachte voetbalclub, diens voorzitter Jorien van den Herik, het Openbaar Ministerie (OM) als het gerechtshof vindt het van cruciaal belang om de voormalige spits van Feyenoord persoonlijk te verhoren. Dat kwam gisteren naar voren tijdens een zitting in het hoger beroep voor het hof in Den Haag.

De rechtbank in Rotterdam sprak Feyenoord en Van den Herik eind 2002 vrij van belastingfraude en valsheid in geschrifte bij de transfer in 1995 van Vidmar van Standard Luik naar de Rotterdamse club. De rechtbank achtte niet bewezen dat de preses en de club opzettelijk hadden verzuimd loonbelasting te betalen over een deel van de transfersom.

Het OM eiste voor de rechtbank een boete van 1,1 miljoen euro voor de club en twaalf maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen Van den Herik. Na de vrijspraak ging justitie in beroep.

Voor het hof benadrukten alle partijen het belang van een verhoor van `kroongetuige' Vidmar, de spil in de slepende fraudezaak die als voetballer faalde bij Feyenoord. Het gerechtshof stelde aanvankelijk voor de Australiër per videoconferentie te horen. Vidmar was voor de zitting als getuige opgeroepen, maar had kennelijk geen trek in de reis naar Europa.

Advocaat J. Hertoghs van Van den Herik opperde dat de waarheid het beste gediend is met een persoonlijke ondervraging door het hof. ,,Een serieuze poging daartoe is ons inziens nog niet ondernomen'', zei hij. Het hof zal de Australiër opnieuw oproepen. Het verhoor staat gepland voor 2 maart 2005.

De zaak tegen Feyenoord kwam in 1998 aan het rollen na een boekhoudkundige controle, waarbij allerlei verdachte brieven en faxen opdoken. Vidmar had bedongen bij Standard Luik dat hij 1 miljoen dollar zou krijgen bij een overgang. Zijn makelaar Louis de Vries vroeg erom bij Feyenoord, maar belastingadviseur Jan Bert Burggraaf adviseerde negatief aan de club; een bedrag aan Vidmar betalen was tekengeld en daar moest Feyenoord belasting over betalen.

Van den Herik betaalde daarom Standard in een keer een transferbedrag van 75 miljoen Belgische franken, ruim 4 miljoen euro. In dat bedrag zat de bonus voor Vidmar als afkoopsom verwerkt. Daarover zou niet Feyenoord, maar de Luikse club loonbelasting zijn verschuldigd.

Het OM blijft bij de verdenking dat Feyenoord en Van den Herik willens en wetens de fiscus hebben omzeild. Advocaat-generaal Plugge beschikt inmiddels over een uitspraak van de belastingkamer over de kwestie. Zij wilde die gisteren niet prijsgeven.