Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) over zijn streven voor 2010 de eerste vrouwelijke generaal te benoemen. Tegen die tijd moet 30 procent van de krijgsmacht vrouw zijn. Daarnaast een reportage over kindsterren in de film met gesprekken met jonge hoofdrolspelers en producer Burny Bos. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Reportage over de politieke partij FOL, die beloofde een einde te maken aan de corruptie op de Nederlandse Antillen. Een jaar later zit de top van de partij zelf in de gevangenis. Minister Thom de Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) geeft commentaar Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Naast een reportage over de veronachtzaamde groep drugsverslaafden en alcoholisten in de VS, een reportage over de `ja, mits...-plannen' van de regering bij orgaandonaties. Verder worden de plannen voor de handhaving van de mensenrechten in Turkije, dat graag wil toetreden tot de EU, vergeleken met de praktijk. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Andre Hazes: zij gelooft in mij. In verband met het overlijden van de volkszanger wordt de documentaire, uitgezonden in plaats van de geplande film Nynke. Ned.3, 23.05-1.00u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. De Vlaamse Kinderboekenschrijver Bart Moeyaart vertelt over zijn nieuwe boek Dani Bennoni dat dezer dagen verschijnt en Cornald Maas bespreekt vijftien jaar VPRO's Villa Achterwerk. Verder een reportage over de voorstelling Mondo Leone II van filmmaker en muzikant Leon Giesen. Ned.3,19.00-19.27u.

Barend & van Dorp. Jessica Durlacher praat over haar nieuwe boek waarin ze haar tegenstrijdige gevoelens voor Israël heeft beschreven. Verder Seth Kamphuys, een veejay van MTV die in Amerika woont. Hij praat over zijn leven daar en over de aankomende verkiezingen. Muziek van de band Solo. RTL4, 22.50-23.50u.

FILM

Op hoop van zegen (Guido Pieters, 1986, Nederland). Stuurloze all star-verfilming van vermaard vissersdrama probeert Heijermans in zijn waarde te laten, maar voorziet tegelijkertijd in een populistisch muzikaal intermezzo van Danny de Munk alias Barendje. RTL5, 20.30-22.15u.

Waterworld Kevin Reynolds, 1995, VS). Met kieuwen uitgeruste Kevin Kostner is de held in een verre, gruwelijke toekomst, wanneer de poolkappen gesmolten zijn en de wereld onder water staat. Bad guy Dennis Hopper is de aanvoerder van soort nautische Hells Angels. Veronica, 22.00-0.25u.

Soul Assasin (Laurence Malkin, 2001, Nederland). Met CV-geld vervaardigde, grootscheepse techno-actiethriller met Amerikaanse en Nederlandse acteurs kampt met een overwegend onbegrijpelijk scenario. Met Thom Hoffman. RTL5, 22.15-24.00u.

Nynke (Pieter Verhoeff, 2001, Nederland). Ambachtelijk voorbeeldige filmbiografie over de Friese domineesdochter Sjoukje Bokma de Boer (1860-1939), die onder het pseudoniem Nynke fan Hichtum kinderboeken als Afke's tiental (1903) publiceerde, maar vooral getrouwd was met de socialistische voorman Pieter Jelles Troelstra. Het ontroerende verhaal over een vrouw die geen eigen leven mocht leiden is ook een liefdesbetuiging aan Friesland, aan het landschap, de bewoners en aan de taal. Ned.3, 23.05-1.00u.

Critters (Stephen Herek, 1986, VS). Vermakelijk sarcastische low budget-griezelfilm waarin aan Gremlins verwante, buitenaardse wezentjes een boerenfamilie terroriseren. Veronica, 0.55-2.25u.

Perfect Friday (Peter Hall, 1970, Engeland). Misdaadkomedie varieert behendig op vertrouwd scenario. Bankemployé Stanley Baker besluit samen met Ursula Andress en aristocratische leegloper David Warner zijn eigen bank te beroven. BBC1, 1.20-2.55u.

RADIO

Kunststof. Peter ter Horst is hoofdredacteur van de Haagsche Courant. Hij heeft de redactie representatiever gemaakt voor Den Haag maar de oplage blijft teruglopen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Het Gesproken Uitzicht van Caro Trepels, beeldend kunstenaar in een strandhuisje te IJmuiden. Jan Wolff is directeur van het Muziekgebouw dat aan de Amsterdamse IJ-oever verrijst. Als gevolg van overheidsbezuinigingen haken steeds meer potentiële muzikale huurders af. Verder onder meer Marrie Bot over haar fotoboek Geliefden-Timeless Love en de documentaire Een taai stuk metaal over de geschiedenis van het constructiespeelgoed Meccano. 747AM, 21.02-23.00u.