Synenergy

Met de dansuitvoering Synenergy door het Nederlands Dans Theater presenteren het Haagse Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal een gezamenlijke productie ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Residentie Orkest. Voor dit zich alleen in Den Haag afspelende evenement werden de choreografen Meryl Tankard en Regina van Berkel uitgenodigd.

Dirigent Jaap van Zweden voert de muzikale leiding. Voor de pauze zit het Residentie Orkest in de `bak' van het Lucent Danstheater om daar een bijzondere spirituele uitvoering van Stravinsky's Petroesjka te verzorgen in een nieuwe choreografie van de Australische Meryl Tankard. Voor Tankard moest er een nieuwe Petroesjka komen, het oude is verloren. Het oorspronkelijke verhaal van de met een ziel begiftigde kermispop volgt Tankard nauwgezet. In haar choreografie benadrukt zij de poppen als marionetten, geplaatst in een esthetisch wit toneelbeeld. Overweldigend is de belevenis van het schouwspel dat Regina van Berkel creëert in de Philipszaal. De zitplaatsen zijn verwijderd. Op diverse podia, op balkons en tussen de toeschouwers duiken de dansers te voorschijn, opgezweept door de muziek van Gerard Brophy. Er is een prachtig evenwicht tussen rust en energie, grilligheid en stilering. Van Berkel weet een eenheid en gelijkwaardigheid te scheppen tussen klank, beeld, ruimte, muziek en beweging.

23-30 sept Lucent Dans Theater en Dr. Anton Philispzaal, Spui, Den Haag. Inl 070-8800100; www.ndt.nl