Slovenië ontsteld over arrestaties Kroatië

In Slovenië is grote opschudding ontstaan na de arrestatie, gisteren, van de leider van een Sloveense oppositiepartij door de Kroatische politie. Slovenië heeft zijn ambassadeur in Kroatië teruggeroepen en de Kroatische ambassadeur in Ljubljana om uitleg gevraagd. Ook heeft het de Europese Unie geïnformeerd over het ,,on-Europese'' gedrag van de Kroaten.

De leider van de Sloveense Volkspartij (SLS), Janez Pobodnik, was gisteren in het kader van de campagne voor de Sloveense parlementsverkiezingen op 3 oktober met elf partijgenoten in Mlin, een dorp even over de Kroatische grens. Het dorp ligt in een stuk land waar Slovenië aanspraak op maakt. De Slovenen en de Kroaten hebben nooit overeenstemming bereikt over het grensverloop.

In Mlin bezochten de SLS'ers een partijgenoot, tevens SLS-kandidaat bij de parlementsverkiezingen. In zijn tuin plantten ze een lindeboom, symbool van de Sloveense soevereiniteit. Toen ze op de terugweg bij de officiële grens met Kroatië kwamen, werden ze aangehouden door Kroatische douaniers die de Slovenen om hun papieren vroegen. Ze weigerden die te tonen, met het argument dat ze zich op Sloveens grondgebied bevonden. Daarop werden ze opgepakt. Volgens de Sloveense radio gebruikten de Kroaten geweld toen de Slovenen zich verzetten.

De Sloveense minister van Buitenlandse Zaken, Ivo Vajgl, sprak gisteren in een reactie vanuit New York van een ,,poging, de uitslag van de verkiezingen in Slovenië te beïnvloeden'' en van ,,on-Europees gedrag'' van de Kroatische politie. Hij meldde het incident direct te hebben voorgelegd aan Javier Solana, buitenlandcoördinator van de EU. Ook de Raad van Europa is op de hoogte gesteld van wat de Sloveense premier Anton Rop ,,een ernstig incident'' noemde. De regering en de buitenlandcommissie van het Sloveense parlement kwamen gisteravond in spoedzitting bijeen.

Inmiddels zijn de Slovenen vrijgelaten, na te zijn verhoord over hun ,,illegale grensoverschrijding'', zoals de Kroaten vandaag meedeelden.