Sexy en flexibel design

Het gebeurt niet vaak dat een vaas je in de war brengt, maar de Télévase van de Franse broers Bouroullec lukt het. Bij een eerste ontmoeting in de etalage van een galerie deed dit raadselachtige object denken aan een televisie zonder beeldbuis. En die orchidee was er vast ter decoratie in gezet. Nee, dat gladde blauwe kastje met neonlicht en feloranje stroomsnoer kon geen vaas zijn. Prachtig was het wel.

Het mysterie staat nu in Museum Boijmans Van Beuningen.

Een blik in de perfect uitgelichte `televisie' leert dat met een simpele handeling een bloem in de bodem kan worden gestoken. Dus toch.

In korte tijd hebben de jonge industrieel ontwerpers Ronan (1971) en Erwan (1976) Bouroullec een opvallend oeuvre ontworpen dat bestaat uit meubilair, lampen, wanden, kleden, sieraden, servies en een vrijstaande keuken. De ontwerpen vallen op door hun open karakter, mobiliteit en multi-functionaliteit. Zoals het modulaire keukenblok waarmee de gebroeders Bouroullec in 1997 de aandacht trokken van de Italiaanse producent Cappellini die sindsdien een vaste opdrachtgevers is.

De losse Desintegrated Kitchen is helaas niet te zien op de expositie Assemblages in Rotterdam. Wel de magische vaas en een tiental andere intrigerende ontwerpen die geconstrueerd zijn volgens het principe van een flexibel bouwpakket. Zo zitten de meterslange tafelbladen van Joyn, een onderdeel van een kantoorsysteem, eenvoudig vastgeklikt aan een centrale balk die rust op twee schragen. Met de verplaatsbare tussenschotten, laatjes, boekensteunen en schrijfmatten kun je een eigen plek creëren.

Nadrukkelijk aanwezig in museumzaal is Algen, een grillig doe-het-zelf-gordijn. Het systeem is simpel: losse plastic `takjes' laten zich met oogjes en pennetjes eindeloos aan elkaar klikken tot kamerhoge afscheidingen. Het resultaat is verbluffend. Dat een verzameling plastic stokjes zo'n krachtig en toch ook natuurlijk effect op een ruimte kan hebben. Zonlicht op Algen zorgt voor geheimzinnig speelse schaduwen op de muur.

Een ander ontwerp dat uitblinkt in eenvoud ligt op de grond. Het afritsbare tapijt Zip Rug bestaat uit vier banen vilt, die in de lengte aan elkaar zijn geritst. Evenals Algen kun je het kleed oneindig maken en in de kleurvariaties die je wilt.

De ruimtelijke hut Cabane – gevlochten van brede, met vilt beklede aluminium stroken – lijkt nog het meest op een grote mand. Deze micro-architectuur ziet er minder verleidelijk en perfectionistisch uit dan de andere onderwerpen. Doordat de constructie hier en daar doorbuigt en door het gebruik van wollig vilt gaat de strakheid verloren. Het knutselige uiterlijk compenseert net als het organische Algen-netwerk het gladde high-tech uiterlijk van andere ontwerpen. Een duidelijke gebruiksfunctie heeft het hutje niet. Alleen zeer ruim behuisden kunnen het kwijt en het is geschikt om saaie bedrijfsruimtes te doorbreken. Maar de Cabane past wel in het streven om met flexible ontwerpen huis en werkplek te veranderen.

Vergeleken met het praktische kantoorsysteem Joyn lijken de in Boijmans gepresenteerde ontwerpen Assemblage 1 en Assemblage 5 nutteloos. Assemblage 1 bestaat uit een zwevend plateau waarop drie ranke meubelstukken staan: een gestroomlijnd dressoir flirt met een glanzende schemerlamp en een sierlijk éénpotig tafelblad is als een parasol in het gladde plateau gestoken. Assemblage 5 is een uitgebalanceerde compositie van drie flinterdunne tafelbladen. De Assemblages maken duidelijk waarom je de meeste Bouroullec ontwerpen zo graag ziet: ze zijn geraffineerd en sexy.

Ronan & Erwan Bouroullec - Assemblages. Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. T/m 14/11, di-zo 11-18u. Inl. 010 4419475.

    • Georgette Koning