Ruzie Turkije en EU bijgelegd

De ruzie tussen de Europese Unie en Turkije over het aanpassen van de Turkse strafwet is bijgelegd. Hierdoor is de kans dat de Europese Commissie positief zal oordelen over het beginnen van de onderhandelingen over een Turks lidmaatschap van de Europese Unie aanzienlijk toegenomen.

Volgens Europees Commissaris Günter Verheugen, die met de uitbreiding van de Europese Unie is belast, zijn de garanties die hij vandaag in een gesprek met de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft gekregen voldoende om een duidelijke aanbeveling te doen. Erdogan heeft toegezegd dat de aanpassing van de Turkse strafwetten zo snel mogelijk aan het parlement zal worden voorgelegd. Het omstreden plan om overspel strafbaar te stellen, dat tot grote commotie in Europa leidde, zal worden aangepast.

Eind vorige week dreigde Verheugen dat met Turkije geen onderhandelingen over EU-toetreding zouden kunnen beginnen als overspel strafbaar zou worden gesteld. Erdogan beschuldigde de Europese Commissie er toen van zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden. Begin deze week herhaalde de woordvoerder van Verheugen het dreigement nog eens.

Tijdens hun gesprek van vanmorgen in Brussel hebben Verheugen en Erdogan de ruzie bijgelegd. Details over de oplossing werden vanmorgen na afloop van het gesprek nog niet gegeven. Maar Verheugen maakte duidelijk dat het overleg voldoende vertrouwenwekkend was geweest om een positief advies over het openen van de besprekingen te kunnen geven.

De Europese Commissie brengt naar verwachting op 6 oktober een advies uit. Vervolgens zullen de regeringsleiders van de 25 lidstaten in december een definitief besluit nemen. De verwachting is dat de onderhandelingen met Turkije tot zeker 2015 zullen duren.

hoofdartikel: pagina 11