Philips vervangt chip-baas

De topman van de chipdivisie van Philips stapt onverwachts op. Eind dit jaar vertrekt de Amerikaan S. McGregor na dit bedrijfsonderdeel ruim drie jaar te hebben geleid. Volgens Philips vertrekt de 48-jarige McGregor op eigen verzoek en keert hij terug naar de Verenigde Staten. De Nederlander F. van Houten volgt McGregor op.

De chipdivisie van Philips heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug na een malaise in de halfgeleiderindustrie. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd voor het eerst weer winst geboekt na bijna drie jaar van verliezen.

Een half jaar geleden verklaarde het elektronicaconcern dat de omzet van de chipdivisie, uitgedrukt in dollars, dit jaar met ten minste 20 procent zou klimmen. Recente ontwikkelingen in de wereldwijde chipmarkt geven beleggingsanalisten aanleiding te twijfelen over deze groei. Het aandeel Philips leverde gisteren 3 procent in tot 19,12 euro.

Morgen geeft Philips aan analisten een presentatie over het bedrijfsonderdeel chips. Volgens Philips zal McGregor deze presentatie leiden en zal zijn opvolger Van Houten daar niet bij aanwezig zijn. Philips-bestuursvoorzitter G. Kleisterlee zegt in een geschreven verklaring ,,het spijtig te vinden hem te zien vertrekken''.

De benoeming van Van Houten als opvolger van McGregor zien deskundigen als een promotie. De 44-jarige Nederlander kwam een jaar geleden in de groepsraad terecht, het orgaan direct onder de raad van bestuur. Samen met de Belg R. Provoost leidt hij het bedrijfsonderdeel consumentenelektronica en tezamen rapporteren zij aan een lid van de raad van bestuurs, G. Dutiné. De 45-jarige Provoost neemt nu de taken over van Van Houten. Daarmee neemt Philips afscheid van de gedeelde verantwoordelijkheid bij consumentenelektronica, een divisie die het afgelopen halfjaar in de verliezen is terechtgekomen.

Van Houten, die economie studeerde, werkt sinds 1986 bij Philips, eerst in verschillende marketing- en verkoopfuncties. Daarna bekleedde hij steeds hogere managementfuncties. Hij werkte achtereenvolgens voor het elektronicaconcern in Amerika, Duitsland, Nederland, weer Amerika, Singapore en nu weer in Nederland.